Austrija pojačava mjere kontrole: Prioritetne provjere putnika iz balkanskih zemalja

Austrijsko ministarstvo financija, kao zdravstva uputili su zajedničko saopćenje koje naglašava rastuću prijetnju Afričke svinjske kuge (ASK) i donošenje dodatnih mjera kontrole radi zaštite domaće poljoprivrede i divljih svinja.

Ministar financija Magnus Brunner najavio je da će se sljedećih sedmica uvesti prioritetne provjere putnika iz balkanskih zemalja, posebno Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova, s obzirom na trenutno aktivan ASK u tim područjima. Kampanju provjera provode carina i Ministarstvo zdravstva u cilju stvaranja svijesti o zabrani unosa mesa iz zemalja koje nisu članice EU, s naglaskom na potrebi carinjenja i provjere.

ASK, koja predstavlja ozbiljnu prijetnju domaćim i divljim svinjama, ne utječe na zdravlje ljudi, ali izbijanje virusa u Austriji moglo bi prouzrokovati veliku ekonomsku štetu. Uprkos dosadašnjem odsustvu ASK u Austriji, rizik od unošenja je visok s obzirom na slučajeve u južnoj Europi.

Posebno se upozorava na povećanu opasnost tokom božićnih putovanja, a saopćenje naglašava da je zabranjeno preuzimanje proizvoda poput sirove šunke, kobasica ili mesnih namaza iz zemalja izvan EU. Uvoz određenih količina za domaćinstva iz zemalja članica EU dopušten je uz veterinarski pregled. Ministarstvo ističe nužnost poduzimanja dodatnih mjera kako bi se očuvala visoka zdravstvena sigurnost Austrije u poljoprivredi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79