Austrija privremeno obustavila vakcinisanje AstraZenecom nakon smrtnog slučaja

Austrijske vlasti privremeno su iz opreza obustavile vakcinisanje serijom vakcine protiv covida-19 firme AstraZenece, dok traje istraga o smrti jedne osobe i razvoju plućne embolije u druge nakon vakcinisanja, izvijestio je danas austrijski Državni ured za sigurnost zdravstvene zaštite (BASG).

BASG je primio dva izvješća koja se povezuju s cjepivom iz iste AstraZenecine serije, a pacijenti su ga dobili u klinici u gradu Zwettlu u pokrajini Donjoj Austriji, stoji u priopćenju.

Po podacima navedenim u izvještaju, 49-godišnjakinja je umrla od posljedica teškog poremećaja koagulacije krvi, a 35-godišnjakinje se razvila plućna embolija, no ona se oporavlja, piše Reuters.

Plućna embolija je akutni poremećaj koji nastaje iznenadnim nakupljanjem zgusnute krvi u pulmonarnoj arteriji s posljedičnom opstrukcijom dotoka krvi u plućno tkivo.

“Trenutno nema dokaza o uzročno-posljedičnoj vezi spomenutih stanja s vakcinom i vakcinacijom”, saopćio je BASG.

Švicarske novine Niederoesterreichische Nachrichten, televizija ORF i novinska agencija APA izvijestile su da su obje žene medicinske sestre zaposlene u klinici u gradu Zwettlu.

U saopćenju BASG-a stoji da zgrušavanje krvi nije među poznatim nuspojavama vakcine te se dodaje da se odmah počelo s istragom kako bi se u potpunosti isključila bilo kakva optencijalna povezanost cjepiva s tim zdravstvenim problemima, odnosno smrtnim ishodom, javlja Hina.

“Iz opreza više ne koristimo preostale zalihe ove serije AstraZenecine vakcine”, piše u saopćenju.

Novinska agencija APA prenosi saopćenje predstavnika AstraZenece koji je kazao da je firma u kontaktu s austrijskim vlastima i da podupire istragu.

Agencija podsjeća da su vakcinu odobrile i Evropska agencija za lijekove i Svjetska zdravstvena organizacija na temelju globalnoga kliničkog ispitivanja u kojemu je učestvovalo 23.000 ispitanika.

“Sve dosadašnje evaluacije pokazale su da je vakcina AstraZenece protiv covida-19 sigurna i djelotvorna”, prenijela je APA.

Regulatori Evropske unije tu su vakcinu odobrili 30. januara, uz objašnjenje da je učinkovita i sigurna za upotrebu. Nuspojave uočene tokom ispitivanja uglavnom su bile kratkotrajne, a problemi sa zgrušavanjem krvi nisu evidentirani.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79