Austrija uvodi stroge mjere na granicama za Božić

Austrija popušta mjere zatvaranja, što uključuje otvaranje skijališta od 24. decembar, ali istovremeno od ponedjeljka uvodi stroge mjere ulaska u zemlju uz desetodnevnu samoizolaciju, čime se želi onemogućiti zimski turizam, priopštio je u srijedu austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

“Situacija se popravila i mi možemo pristupiti opreznom otvaranju korak po korak”, rekao je kancelar Kurc na zajedničkoj konferenciji za medije.

Rekao je da je incidencija trenutno povoljnija nego prije nekoliko sedmica kada su donesene stroge mjere zatvaranja, ali da na snazi i dalje ostaju brojne mjere u borbi protiv širenja virusa korona.

“Mi do ljeta sljedeće godine moramo računati s nekom vrstom mjera. Pandemija još nije iza nas”, rekao je Kurc.

U mjere popuštanja spada povratak nastavi u školama, otvaranje trgovina i muzeja, kao i usluga poput frizera.

Predviđeno je da i skijališta prorade od 24. decembra. Ali istovremeno svi hoteli i restorani ostaju zatvoreni do 7. januara, čime se želi onemogućiti dolazak stranih turista do kraja sezone praznika.

Strogi uslovi za ulazak u zemlju

Isto tako se od ponedjeljka, 7. decembra, do 10. januara uvodi desetodnevna samoizolacija za sve koji ulaze u Austriju s izuzetkom tranzita. Ovu izolaciju će biti moguće prekinuti nakon pet dana uz predočenje negativnog testa na kovid-19.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer je objasnio kako se strogim uslovima za one koji preko praznika budu napuštali Austriju želi spriječiti pojačano širenje virusa korona.

“Pokazalo se nakon ljetnih praznika da su povratnici u Austriju, posebno iz zemalja zapadnog Balkana, prouzrokovali veliki broj novih zaraza”, rekao je ministar unutranšjih poslova Karl Nehamer.

Ministar je naglasio kako oni koji putuju preko praznika izvan Austrije moraju biti svjesni da će povratak u Austriju biti “povezan s velikim ograničenjima”.

“Preko ljeta je virus dovezen u Austriju i to sada moramo spriječiti”, rekao je Kurc. On je naglasio da će kod pravila o samoizolaciji postojati izuzeci kod onih koji iz poslovnih razloga prelaze granicu, ali da ne bi trebalo da bude “odlazaka na novogodišnji parti u Prag ili posjete rodbini na Balkanu”.

Od pravila će biti izuzeti i oni koji u Austriju dolaze iz zemalja u kojima je incidencija u posljednjih sedam dana manja od 100, a taj uslov trenutno ispunjavaju samo Irska, Finska i Island.

Tokom božićnih praznika ljudi će moći slaviti u manjim grupama do 10 ljudi.

Na dnevnom nivou broj novozaraženih u Austriji pao je od sredine novembra sa oko 9.000 na oko 4.000.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79