Austrijski kancelar: Imamo ogroman priliv koronavirusa iz Hrvatske

Kurz nije isključio mogućnost provođenja testova na koronavirus na samoj granici

Austrijski kancelar Sebastian Kurz želi na granicama strože kontrole povratnika s ljetovanja zbog porasta broja zaraženih koronavirusom u Austriji.

Nakon boravka u jednom od oko 30 rizičnih područja ljudi moraju imati negativni test na koronavirus koji nije stariji od 72 sata ili moraju u 10-dnevnu karantenu.

“Tu mora biti strožijih kontrola”, kazao je Kurz za subotnje izdanje Oesterreicha.

Kurz nije isključio mogućnost provođenja testova na koronavirus na samoj granici što bi bila zadaća zdravstvenih vlasti.

Rizična područja obuhvaćaju kontinentalni dio Španije i zemlje zapadnog Balkana, kao i Bugarsku, Rumuniju, Rusiju, Švedsku i SAD.

Od ponedjeljka povratnici iz Hrvatske također će morati predočiti negativni test na koronavirus, kazao je Kurz dodajući: “Ogromni je priliv virusa iz Hrvatske”.

On je dodao da povećanje nije iznenađujuće s obzirom na to da su u toku godišnji odmori.

“Sadašnje su brojke zabrinjavajuće”, kaže Kurz. “Moramo učiniti sve što možemo da zaustavimo virus bez uvođenja novih sveobuhvatnih zabrana”.

U Austriji je u subotu zabilježeno gotovo 230 novozaraženih, a dan ranije bilo ih je rekordnih 282.

Od početka epidemije pozitivno na koronavirus bilo je nešto više od 23 hiljade osoba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79