Autobusi došli po migrante u “Lipu”: Voze ih za Sarajevo, a oni uzvikuju “Italija”

Jedanaest autobusa stiglo je pred kamp “Lipa” radi transporta migranata na novu lokaciju. Novo odredištae za njih blizu petsto bit će Sarajevo.

Transport ove veće grupe za Sarajevo je na dobrovoljnoj osnovi, a tri autobusa su već otišla.

Migranti, radosni što napuštaju kamp, uzvikuju “Italija, Italija”, mašu osoblju oko kampa i pozdravljaju se, navodi RTVUSK.

Kako saznajemo, na prostoru rasformiranog kampa “Lipa” niko neće ostati, dio autobusima ide prema Sarajevu, neki će prema Bihaću, a ostali prema jednom improviziranom novouspostavljenom kampu.

“Istina je, posljednja dva ili tri dana smo vršili pritisak preko Evropskog parlamenta, premijera i gradonačelnika i iz Lipe odvoze samo one koji to žele. Sada idemo gore, iako je gore Crveni krst, želimo da se uvjerimo da nema nasilja i da idu samo oni koji žele. Puno ih je otišlo prema gradu, oisguran im je prijevoz iz Lipe, ali još ne znam gdje ih voze”, kazao je Zlatan Kovačević, direktor organizacije SOS Bihać.

Dodao je da će ih nešto više od 500 napustiti kamp, dok će neki ostati na lokalitetu Lipe, drugi nastaviti put ka Bihaću, ali i da se broj novih migranata iz dana u dan povećava.

Požar u kampu Lipa kod Bihaća izbio je 23. decembra, a uništio je šatore koji su bili jedini krov nad glavom za više od 1.300 migranata koji traže put ka nekoj od zemalja Evropske unije prenosi Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79