Autobusi sa bh. studentima iz Njemačke 2. aprila kreću u BiH

Evo mogu da najavim da će 2. aprila krenuti dva autobusa naših studenata iz Njemačke koji će imati tranzit kroz Austriju. Mi smo jučer proslijedili najavu na granični prijelaz i mislim da bi oni trebali da dođu u BiH. To su studenti iz Tuzlanskog kantona koji su bili na razmjeni u Njemačkoj i organiziran im je prijevoz sa dva autobusa, da se vrate u BiH, kaže ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Inače, dodaje kako za sada organizovanog prijevoza iz Austrije još uvijek nema:

– Za sada nema ni takve potrebe, iako se najveći broj studenata koji ovdje studiraju javljaju jer su mnogi od njih radili part-time, privremene poslove, koji su, nažalost, sada zatvoreni i neki od njih imaju problema sa finansiranjem, kaže Kozarić.

Kemal Kozarić je kaže kako u Ambasadu BiH u Austriji svakodnevno stižu pozivi naših građana, koji traže načine kako da se vrate u BiH, jer su mnogi od njih su izgubili posao, neki su radili u građevinskom sektoru, neki u ugostiteljstvu i hotelijerstvu .

Nema policijskog sata

Što se tiče situacije u Austriji, u kojoj nema policijskog sata, Kozarić kaže kako se poštuju mjere:

– Mjere koje je austrijska vlada donijela 13. marta o samoizolaciji i smanjenom socijalnom kontaktu, prestanku rada svih institucija, osim trgovina i ljekarni, daju određene efekte, iako ovdje radi javni prijevoz i nema policijskog sata. Austrijanci, poznati po tome da vjeruju svojoj vladi i poštuju instrukcije vlade dosta su disciplinirani i na taj način daju svoj doprinos da se ova nesreća koja nas je sve zadesila što prije završi, kaže ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79