Autobusi zamijenili tramvaje od Ilidže do Nedžarića, jutro prolazi bez gužve u saobraćaju

Za vrijeme trajanja obnove tramvajske pruge građani će imati na raspolaganju autobuski prevoz koji će saobraćati svaki dan, jer tramvaj neće saobraćati na ovoj dionici. U pitanju je osam autobusa sa kapacitetom od 150 putnika.

Ovim projektom, vrijednim 20,4 miliona eura, predviđena je obnova 21,4 kilometra tramvajske pruge.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta je kazao da se radovi na toj dionici pruge vrše prvi put nakon više od 60 godina.

“Ovo je najznačajniji projekt javnog prevoza koji će uveliko poboljšati njegov kvalitet i sigurnost”, kazao je.

Prva dionica, čija obnova počinje danas u 8:30 sati bit će Ilidža-Nedžarići, obzirom na činjenicu da se taj dio tramvajske pruge nalazi u najkritičnijem stanju. Devedeset (90) dana nakon početka radova na ovoj dionici, radovi će početi i na dionici Nedžarići-Remiza. Obnova pruge, shodno ugovoru, na relaciji Ilidža-Remiza će biti završena za 240 dana.

Izvođači radova su konzorciji dvije firme iz Kine. Sredstva za realizaciju projekta obnove pruge obezbijeđena su putem zajma kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo postignut je dogovor sa prevoznicima GRAS i Centrotrans o alternativnom prijevozu putnika, tokom izvođenja radova na obnovi prve dionice tramvajske pruge od Nedžarića do Ilidže.

Autobusi će saobraćati sa terminala Ilidža do objekta Doma penzionera u Nedžarićima i od stajališta kod Heco pijace nazad do terminala na Ilidži.

“Radnim danima autobusi će saobraćati svake tri minute, subotom svakih pet, a nedjeljom svakih sedam minuta. Prva vožnja radnim danima kreće u 5:10, a završava u 23:33. Subotom autobusi počinju saobraćati u 5:15 i završavaju u 23:35. Prvi autobus nedjeljom, građani će imati na raspolaganju u 5:45, a zadnja vožnja za taj dan planirana je u 23:29”, pojasnio je ministar Šteta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79