Autobusni prijevoznici napali Flixbus: “Državo, spriječi predatorske cijene”

Najveći domaći autobusni prijevoznici u Hrvatskoj, okupljeni u Udrugu hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika, apelirali su na donošenje posebnog zakona o zabrani nepoštene prakse u sektoru javno linijskog prijevoza putnika.

– Time bi se, po uzoru na identični zakon kojim se spriječilo predatorsko ponašanje stranih trgovačkih lanaca, onemogućilo prodaju usluga ispod ‘nabavnih cijena‘. Naime, kako je pokazala praksa na nekoliko linija autobusnog prijevoza, nakon što se dampinškim cijenama uništi konkurencija, cijene za putnike odlaze u nebesa, a putnik gubi mogućnost izbora – navode u priopćenju.

Iako ga izravno ne spominju, jasno je da hrvatski domaći prijevoznici ciljaju na Flixbus, piše index.hr.

Dodaju kako su posljedice takvog predatorskog ponašanja vidljive na nizu linija.

– Primjerice, popularnu liniju Zagreb-Mostar prije četiri godine vozilo je više prijevoznika i to za prosječnu cijenu karte od nešto više od 20 eura. Dampinškim cijenama jedan prijevoznik je privremeno putnicima ponudio nerealno niske cijene od otprilike 10 eura za rutu od gotovo 500 kilometara. Danas ta linija, kad je na tržištu ubijena konkurencija, putnike u prosjeku košta više od 40 eura, a za vrijeme vikenda i najvećih gužvi i znatno više. Slična situacija događa se i na linijama iz Rijeke za Ljubljanu koje su, nakon početnih akcija, putnicima skuplje tri do četiri puta – navode prijevoznici.

Hrvoje Meštrović, predsjednik UHAJLP-a koji okuplja domaće prijevoznike koji zapošljavaju 8000 radnika, ističe da država mora zaštititi putnike od predatorskog ponašanja prijevoznika, i to kroz jasna pravila koja će vrijediti jednako za sve prijevoznike koji djeluju u Hrvatskoj, ali i sve one koji planiraju početi s radom. Takva pravila bi onda vrijedila za sve, bez obzira na to kojoj udruzi pripali ili koliko vozača imali.

U protivnom je, tvrde prijevoznici, moguće očekivati da će cijene brojnih linija diljem Hrvatske rasti, a u periodima van turističke sezone, kada je potražnja niska, linije poput one Zagreb – Vukovar će voziti znatno rjeđe, prenosi index.hr

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79