Autoceste FBiH kupuju 12 novih Dacia Duster, na tender se javila samo jedna firma

Ugovor vrijedan skoro 400.000 maraka direktor Adnan Terzić dodijelio jedinom ponuđaču, mostarskoj firmi „GUMA M“. Specifikacije iz tenderske dokumentacije upućivale su na samo jedan model vozila, a tražene tehničke i profesionalne sposobnosti ponuđača onemogućile su brojne firme da se uopće jave na tender

Piše: Dino Cviko

 

Vozni park „Autocesta Federacije BiH“ uskoro bi trebao biti bogatiji za 12 novih terenskih automobila. Naime, prvog dana aprila 2021. godine objavljeno je obavještenje o dodjeli ugovora, a ugovor vrijedan 399.600 maraka dodijeljen je mostarskoj firmi „GUMA M“. Kako se navodi u obavještenju, ugovor je potpisan 23. marta, a rok za isporuku vozila je 80 dana od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora.

„U pitanju je marka vozila Dacia, model-tip vozila: Duster 1,5 dCi 4×4“, odgovorili su nam iz ovog javnog preduzeća na pitanje koja konkretno vozila bi trebali dobiti.

 

Slika zaslona 2021-04-06 u 23-20-58

 

Ovaj odgovor ujedno je i potvrda pisanja Žurnala. Podsjetimo, krajem decembra 2020. godine objavili smo tekst u kojem smo naveli da „Autoceste FBiH“ na čelu s direktorom Adnanom Terzićem nabavljaju nove službene automobile, te smo upozorili da tražene specifikacije iz tenderske dokumentacije vjerovatno zadovoljava samo jedan model automobila – Dacia Duster 1.5 dCi 4×4, što naravno nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Autoceste fbih tabela auto

 

Dio traženih tehničkih specifikacija u poređenju sa specifikacijama vozila Dacia Duster

 

Nekoliko mjeseci kasnije ugovor o kupovini baš tog modela vozila je potpisan. Kako je navedeno, ugovor je vrijedan 399.600 maraka, odnosno samo 400 maraka manje od procijenjene vrijednosti nabavke. Tačnije, to je 33.300 maraka po jednom vozilu, bez uračunatog PDV-a.

Kada je riječ o samoj nabavci, proveden je otvoreni postupak, nakon čega je na adresu „Autocesta FBiH“ pristigla samo jedna ponuda koja je na kraju i prihvaćena – ponuda firme „GUMA M“.

Treba istaći kako su iz „Autocesta FBiH“ svojim zahtjevima iz tenderske dokumentacije onemogućili velikom broju firmi da uopće pošalju svoje ponude. Naime, jedan od uvjeta bio je da ponuđači imaju uspješno iskustvo u realizaciji najmanje jednog ugovora (isporuka putničkih vozila) u posljednje tri godine, minimalne vrijednosti od čak 400.000 maraka s PDV-om. Naravno, nabavke službenih automobila ove vrijednosti nisu toliko česte, pa se broj ponuđača koji mogu poslati ponude značajno smanjuje.

GODINU RANIJE PONIŠTEN TENDER

Kako su nam ranije iz „Autocesta FBiH“ kazali, nabavka automobila planirana je i ranije, odnosno prije pandemije, međutim nije provedena do kraja. Šta se to desilo 2019. godine?

U novembru te godine objavljeno je obavještenje o nabavci 12 vozila za 400.000 maraka. Dakle, isto kao i 2020. godine. Međutim, mnoge druge stvari nisu bile iste, posebno kada se radi o tehničkoj specifikaciji traženih vozila.

Za razliku od 2020. godine, godinu ranije tražila su se vozila s većom zapreminom motora (min. 1.590 ccm), jačom snagom motora (min. 85 kW), duža vozila (min. 4.600 mm), šira vozila (1.800 mm), niža vozila (min. 1.450 mm), sa znatno većom zapreminom prtljažnika (min. 560 l)… Zanimljivo, dolazni i odlazni ugao se tada nisu ni spominjali.

Zašto je došlo do promjene tehničkih specifikacija nije poznato, međutim vidljivo je da su i tada specifikacije opisane veoma detaljno. Baš kao i sada, i tada se na tender prijavio samo jedan ponuđač – opet „GUMA M“ iz Mostara. Ubrzo je donesena i odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Međutim, umjesto da se ugovor realizuje, iz firme „GUMA M“ su informisali „Autoceste FBiH“ da nisu u mogućnosti realizovati ugovor u skladu s ponudom koju su dostavili, odnosno da mogu isporučiti vozila drugačijih tehničkih karakteristika u odnosu na ponuđene.

Iako, kako se navodi u odluci „Autocesta FBiH“, i s takvim tehničkim karakteristikama vozila i dalje ispunjavaju minimalne uslove, ugovorni organ je donio odluku o otkazivanju postupka javne nabavke.

Da sumiramo – na tender iz 2019. godine prijavio se jedan ponuđač – „GUMA M“ iz Mostara. Nakon odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača, tender je ipak poništen.

Godinu kasnije, na tender sa, iz nepoznatih razloga, izmijenjenom tehničkom specifikacijom, prijavljuje se opet samo jedan (isti) ponuđač. Ponuda se prihvata, potpisuje se ugovor, te se očekuje isporuka vozila.

Važno je još napomenuti da su u oba navrata zahtjevi iz postavljenih tehničkih specifikacija definisani tako da ih vjerovatno samo jedan model automobila na tržištu može zadovoljiti.

Eksperti iz oblasti javnih nabavki s kojima su se novinari Žurnala konsultovali upozoravaju da u ovakvim slučajevima, gdje se mijenjaju tehničke specifikacije i gdje se samo jedna firma javi na tender, postoji sumnja na dvije vrste tajnih, nezakonitih dogovora.

Prva je dogovor između različitih ponuđača gdje važi pravilo prema kojem se, suštinski, firme ne miješaju jedne drugima u poslove, odnosno prijavljuju se samo na one tendere koji ih „sljeduju“ internim dogovorom. Druga, još važnija vrsta dogovora je ona između ponuđača i ugovornog organa, gdje postoji sumnja da ugovorni organ preko tehničke specifikacije i traženih tehničkih i profesionalnih sposobnosti ponuđača pogoduje nekom konkretnom ponuđaču.

Da li je o tome riječ u ovoj konkretnoj nabavci – na to pitanje odgovor bi trebale tražiti nadležne institucije. Javno dostupni podaci i dokumenti dovoljan su povod za to piše Žurnal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79