Autor “sporne” skulpture patrijarha Pavla: Tražili su da odem iz Srbije!

Ugledni vajar Ljubomir Lacković kazao je za Nova.rs kako su ga pojedini optužili da svojom skulpturom skrnavi i umjetnost i patrijarha Pavla. Otkrio je kako ga je najviše zaboljelo kada su mu kritičari preko društvenih mreža poručili da napusti Srbiju.

Njegov rad je na inicijativu Emira Kusturice postavljen na Vidovdan u Andrićgradu, da bi nakon samo dva dana zbog negativnih reakcija javnosti bila uklonjen.

Da je planirano da njegova skulptura patrijarha Pavla bude postavljena samo tokom Vidovdana, kako je napisano, autor nije znao. Kao ni to, kako se pisalo, da je plaćen da uradi ovo djelo.

“Ova skulptura je bio moj poklon Andrićgradu. A na to sam se odlučio nakon izložbe koju sam imao sa Bisenijom Tereščenko, koja je tamo radila dva predivna velika mozaika. Tada su Emir Kusturica i njegova supruga vidjeli moju skulpturu patrijarha Pavla, u veličini 60 cm, i oduševili se. I pošto sam čuo da u Rusiji prave spomenike patrijarha Pavla i Alekseja, riješio sam da kao poklon Andrićgradu uradim patrijarha Pavla u prirodnoj veličini po eksponatu koji se Kusturici dopao”, ispričao je.

A ta Lackovićeva skulptura patrijarha Pavla po pozivu je bila izložena na izložbi u Luvru još 2007. godine i dobila je izvrsne kritike.

“Kada su je vidjeli, tražili su da pošaljem još neko svoje djelo za izlaganje. Čovjek koji je posredovao rekao mi je da tako nešto prije nije doživio. Jer, kada izlažete po pozivu, to je velika čast jer vi birate djelo i imaju poverenje u vas da ćete odabrati nešto najbolje”, kazao je Ljubomir Lacković.

Dodao je kako ga kolege, umjetnici brane…

“A ovi neki, ne znam ni ko su, ni čime se bave, ni da li su im prava imena, optužuju me da skrnavim i umjetnost i patrijarha Pavla. Najviše me je zaboljelo kad su na društvenim mrežama rekli da treba da odem iz Srbije, da ne zaslužujem da nosim srpsko ime i prezime. Potpuno sam bio zbunjen, zaplakao sam”, kazao je ugledni vajar.

Opširnije na portalu Nova.rs.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79