Autoškole traže izmjene propisa: Omogućiti i polaganje testova prije punoljetstva

Auto-škole iz Srpske tražiće od nadležnih u BiH da maloljetnim kandidatima, odmah po završetku teoretske obuke, omoguće polaganje prve pomoći i testova, jer će, kako kažu, novi propisi o osposobljavanju samo tada imati smisla.
Kandidatima za polaganje vozačkog ispita mlađima od 18 godina slušanje teoretske nastave o saobraćajnim propisima i prvoj pomoći tri mjeseca prije punoljetstva u BiH omogućeno je od početka maja, ali ne i polaganje tog dijela. Zbog toga će, kažu u auto-školama, zatražiti od Ministarstva komunikacija i transporta BiH, da se izmjenama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, maloljetnim kandidatima odmah po edukaciji omogući polaganje teoretskog dijela vozačkog ispita.

Član Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Banjaluka i vlasnik banjalučke auto-škole “Mir” Milenko Jaćimović istakao je da je dobra ideja da se maloljetnicima omogući osposobljavanje, ali da je propust to što im odmah nije dozvoljeno i polaganje teoretskog dijela.

– Prema novim propisima kandidati 90 dana prije 18. rođendana mogu da pristupe osposobljavanju iz poznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja na putevima i prve pomoći. Međutim, kandidati smatraju da je period od tri mjeseca dug da čekaju na provjeru znanja i da sve što su tad naučili mogu zaboraviti do momenta polaganja, zbog čega se na to malo ko odlučuje – tvrdi Jaćimović.

Ovako korisne izmjene, prema njegovim riječima, koči zakon u kojem je izričito navedeno da se polaganju vozačkog ispita može pristupiti sa punih 18 godina.

Isto mišljenje dijeli i vlasnik bijeljinske auto-škole “Stević” Branislav Stević, koji ističe da su nadležni, kad su već omogućili slušanje teoretskog dijela trebali odmah dozvoliti i polaganje, a ne da na to kandidati čekaju tri mjeseca.

– Bolje je da to sve ide u kontinuitetu, jer tri mjeseca nisu isto što i 15 dana – kazao je Stević, navodi “Glas Srpske“.

Vlasnik Auto-škole “Gavrilović” iz Bijeljine Miroslav Gavrilović kazao je da bez pomenute dopune nova pravila za osposobljavanje kandidata za vožnju nemaju smisla.

– Kandidat na teoretsku obuku može da krene 90 dana prije punoljetstva, koja bude završena za mjesec i onda se postavlja pitanje šta da radi do polaganja tih testova. Ne vidim razlog zašto kandidati odmah po završetku obuke ne mogu preći na polaganje testova. Kandidati konstantno zovu i interesuju se, ali kada im objasnimo da u suštini ne mogu da polažu, nego samo da slušaju teoretski dio, odmah odustanu – istakao je Gavrilović.

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH smatraju da je ovo olakšica u odnosu na dosadašnje postupanje, koju kandidati mogu, ali ne moraju koristiti.

– Jedno ovako naizgled bezazleno pitanje auto-škola zahtijeva širok konsenzus, uzimajući u obzir moguće negativne posljedice. Sa druge strane, smatramo da auto-škole u BiH moraju podići kvalitet procesa osposobljavanja na veći nivo – istakli su u ovom ministarstvu, koje provodi aktivnosti na izmjeni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH. U toku je, kako su istakli, i izrada Okvirne strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH za period 2021. do 2025. godine.

Novi testovi

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH su istakli da se trend smanjenja broja poginulih na putevima u BiH nastavlja, kao i da je u fokusu unapređenje rada auto-škola.

– Od 1. jula planiramo primjenu novog kataloga testovnih pitanja za oblast I – istakli su u ovom ministarstvu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79