Avantura života: Četvoročlana porodica iz Francuske u Palestinu putuje pješke uz magarca, Amir ih ugostio kad su došli u BiH

FOTO: AMAR MEHIC/ANADOLIJA

Jusuf Nedžmedin, porijeklom Palestinac, prije 20 godina preselio je u Francusku gdje se oženio sa Francuskinjom Matildom i dobio četvoro djece.

Prije dvije godine, odlučili su se na neobičnu avanturu. Poželjeli su se vratiti u Palestinu, ali su krenuli pješke uz magarca koji nosi teret i dva psa koji ih čuvaju. Spavaju kad i gdje stignu u šatoru.

Juče su prenoćili u Maljevcu kod Velike Kladuše u neposrednoj blizini Graničnog prelaza BiH i Hrvatske.

Admir Muhić iz Velike Kladuše ugostio ih je, iako su insistirali da spavaju u šatoru.

– Zimu su preživjeli u jednoj kuću u Cetingradu, ali su i unutra postavili svoj šator. Dvije godine spavaju isključivo tako i odbijaju bilo kakav ptrevoz do željene destinacije. Do ramazanskog Bajrama planiraju stići u Mađarsku, a u Palestinu za oko dvije godine – kaže Admir Muhić iz Velike Kladuše.

 

Zahvaljujući dobrim ljudima, prikupio je donacije kako bi ih opremio za nastavak puta.

– Došli su na mjesto gdje planiramo graditi islamski centar, najavili dolazak ramazana. Bili su sa nama u džamiji, mesdžidu i nama je bila čast ugostiti ih. Zahvaljujem mještanima i našoj dijaspori koji su učestvovali u akciji prikupljanja pomoći za njih. Ponosan sam na nas – kazao je Muhić, prenosi Anadolija.

 

Matilda je snimatelj i novinar i Jusufa je upoznala prilikom snimanja jednog dokumentarca. I danas imaju svoj Jutjub kanal.

 

– Kad su se upoznali, osim filma, desila se i ljubav. I sada svakodnevno nešto snima i vjerujem da će to biti putopisi kao oni Evlije Čelebije – objašnjava Muhić.

Porodica Jusufa Nedžmedina samo želi u miru i sreći ostvariti svoj san, vratiti se u domovinu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79