Avdo Avdić: BHRT je pod kontrolom aktuelne vlasti, žele i FTV i “Dnevnik” da izgledaju ljepše nego što jesu

Avdo Avdić, novinar i urednik portala Istraga gostovao je u Rezimeu Federalne televizije.

Avdić je govorio o odluci BHRT-a da ugasi signal FTV-u, narkokartelu “Tito i Dino”, ali i o filmu koji je objavio lider NiP-a i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković.

“Ovo je potpuno gašenje medijskih sloboda”, kaže Avdić na potez BHRT-a.

“I to smo jučer vidjeli, nisam očekivao da će ići do bukvalno isključivanja programa Federalne televizije. Razumijem da u poslovnom svijetu postoje načini pritisaka – kako će neko dobiti svoj novac. Ali nikad se ne poseže za krajnjom mjerom. To je bilo gašenje programa FTV-a. Javno informisanje je ustavna kategorija. Šta ste vi uradili – vi ste ‘zavrnuli’ FTV-u emitiranje programa. Jučer građani FBiH nisu imali pravo da budu informisani. Informisao ih je javni državni servis, tako se bar predstavljaju, i RTRS. Emitiranje FTV-a jučer je spriječio menadžment BHRT-a. Ono što je dobro – sud je jučer ekspresno reagirao. Ta reakcija pokazuje koliko je ozbiljna situacija. Menadžment BHRT-a to nije mogao uraditi bez političke podrške. Oni su danas u istupima državnih zvaničnika dobili podršku. Niko nije jučer iz vlasti kritizirao menadžment BHRT-a, osim Damira Mašića djelomično”, objašnjava Avdić.

Dalje navodi da je Uprava BHRT-a pod kontrolom aktuelne vlasti, koja se, kako kaže, predstavlja liberalnom.

„Naša stranka sve vrijeme govori da je liberalna politička partija, solidarišu se sa svima osim s onima koji im upućuju kritike. Održali su danas press konferenciju, zamjenica ministra za ljudska prava Duška Jurišić faktički pozdravlja gašenje programa FTV-a. Gdje je ministar prometa i komunikacija – prometovao se tramvajem“, kazao je.

Avdić je konstatirao da svaka vlast želi da ovlada određenim medijskim prostorom.

„Ova vlast se posebno razlikuje od prethodne kada je u pitanju želja za ovladavanjem. Veće su medijske slobode bile za vrijeme Tita nego za vrijeme Tita i Dina. Ako hoćete da smijenite generalnog direktora FTV-a, postoji zakon. Zakon propisuje da se Upravni odbor FTV-a imenuje na način da se svake godine imenuje jedan član. To što ste vi propustili da imenujete svake godine, danas biste imali riješene upravljačke strukture. Je li treba generalni direktor da napusti poziciju gdje nema Upravnog odbora, pa da nema nikog onda? Oni to žele. Oni nisu imenovali Upravni odbor, to je greška Federalnog parlamenta. Svake godine pokušavaju da postave sva četiri člana Upravnog odbora, mimo zakona, da bi odmah imali konsenzus da postave svog generalnog direktora, a onda da ide redom. Cilj je Dnevnik u pola osam, a ne generalni direktor. Da u Dnevniku izgledaju ljepše nego jesu“, smatra Avdić.

Avdić je komentirao i kratki film koji je o njemu objavio ministar vanjskih poslova BiH.

„Mora Konaković da nadomjesti to što nema programa, svojom video arhivom. Šalu na stranu. Ja takve udare od njega trpim od kad je bio u SDA. Kad je bio kantonalni premijer SDA. Tad me je optuživao da pišem po nalogu SDP-a da je ukrao televizore u Zetri, i sud je presudio da jeste. Svaki put kad ga uhvatite da je nešto uradio, on nađe krivca ili u novinaru ili u nekoj trećoj osobi. On je ovim videom diskreditovao sebe. O kartelu Edina Gačanina Tita pišem pet godina. Puno se časnije prema meni odnosio Edin Gačanin Tito nego Elmedin Konaković. Kada sam 2019. počeo da pišem, stric Edina Gačanina mi je prijetio da će me naći u potoku. Vođa jednog od najvećih narkokartela na svijetu je poslao javno pismo u kojem osuđuje prijetnje. Nudio mi je ličnu zaštitu. Naravno nisam to prihvatio. Ali je pokazao da je zreliji od ministra vanjskih poslova BiH“, rekao je Avdić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79