Avdo Avdić o akciji “Black Tie 2”: Kartel “Tito i Dino” je u BiH oprao pola milijarde eura

Avdo Avdić, novinar portala Istraga, otkrio je poslove narkokartela “Tito i Dino”, godinama unazad pisao o narkobosu Edinu Gačaninu i njegovim saradnicima.

22. aprila je realizovana policijska akcija “Black Tie 2”, a u kojoj su uhapšene 23 osobe. Sud je njih 20 pustio da se brani sa slobode, dok je njih troje ostalo u pritvoru. Oni se terete za krivična djela organizovani kriminal, pranje novca, zloupotrebe položaja, primanje nagrade i drugih oblika koristi. U akciji su pored MUP-a KS i SIPA-e učestvovali i OSA BiH, FBI, DEA i Europol.

Avdo Avdić je za Hayat komentarisao akciju “Black Tie 2”, narkokartel, ali i ministra vanjskih poslova i lidera NiP-a Elmedina Konakovića koji je na press konferenciji neargumentovano i bez dokaza pokušao kriminalizirati jedan broj medija i novinara, nazivajući ih “dijelom medijsko-pravosudne mafije”.

Avdićev komentar prenosimo u cjelosti.

“Ministar vanjskih poslova BiH zgradu MIP-a koristi kao instituciju NiP-a, odnosno, instituciju BiH koristi kao svoju govornicu za svoje političke stavove. Šta će se desiti u narednom periodu ja ne znam, ali vidimo da sami tužioci, odnosno njihovo Udruženje, upozorava javnost, ali i samog ministra, da on na ovaj način svojim istupima pokušava da utiče na ishod ovog postupka.

Postupak je počeo zvanično otvaranjem i provođenjem istrage. To što je neko izašao vani, što nije u pritvoru, ne znači da nije pod istragom. Istraga može trajati dugo. Ja vas podsjećam na slučaj “Respiratori” kada Fadil Novalić nije bio dana u pritvoru pa je osuđen. Dakle, ne može se tvrditi da je neko oslobođen samo zato što mu nije određen pritvor.

Očekujem od pravosudnih institucija da istraže sve i da ostanu ustrajni. Bitna je stvar koliko će i tužilac i Tužilaštvo BiH imati resursa da istraže ovu priču.

Priča o kartelu Edina Gačanina Tita nije priča o Gordanu Memiji ili specijalcima, to je priča o pranju pola milijarde eura koje je Tito investirao u BiH, a prema zvaničnim podacima policijskih institucija izvan ove države, sam kartel raspolagao je novcem u iznosu od 23 milijarde eura”, rekao je Avdić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79