Avdo Avdić: “Postoje dvije političke partije koje u imaju apsolutnu kontrolu nad pravosuđem u BiH”

– BiH ima pravosudne institucije, ali nema pravosuđe koje bi trebalo da donosi pravnu sigurnost građanima, rekao je urednik portala “Istraga” Avdo Avdić u večeras u emisiji “Puls” BN Televizije.

“Dokaz za to je i posljednji izvještaj OEBS-a koji je posebno apostrofirao izbor i imenovanja. Takav primjer je i Okružno tužilaštvo u Doboju. Ko je danas gledao sjednicu VSTS-a, mogao je da vidi kako Željka Radović, glavni tužilac Okružnog tužilaštva u Doboju izgovara hvalospjeve na račun Milana Tegeltije”, rekao je Avdić.

On je naglasio da je njen izbor na funkcije u Okružnom tužilaštvu u Doboju i u VSTS-u klasična manipulacija.

Urednik portala “Istraga.ba” Avdo Avdić koji je objavio snimak razgovora predsjednika VSTS-a Milana Tegeltija o imenovanjima na pravosudne funkcije slaže se sa sudijom Farisom Vehabovićem i objašnjava da je dozvoljeno objaviti snimke koji ukazuju na korupciju ili nečasne radnje zbog kojih trpe građani.

Novinari mogu tajno da snime sagovornika i objave snimak ukoliko je taj snimak u interesu javnosti, a za to postoje presude Međunarodnog suda u Strazburu, naveo je urednik portala “Istraga.ba” Avdo Avdić.

„Jedna od tih presuda je radio `Tvist` protiv Slovačke i `Haldman` protiv Švajcarske. Sud je konstatovao da se snimci koji su sačinjeni nezakonito zbog interesa javnosti mogu koristiti. Ako ovojjavnosti nije u interesu da sazna kako prvi čovjek bh. pravosuđa dogovara sa svojom koleginicom kako će njenu sestru imenovati za sudiju, onda sam ja spreman ići u zatvor“, rekao je Avdić.

Pravosudni sistem u BiH je izvor pravne nesigurnosti, tvrdi Avdić.

„90% pravosudnih institucija je trulo. 70% nosilaca pravosudnih institucija je nekome nekad učinilo uslugu i oni su ucijenjeni. Mi imamo sistemsku korupciju unutar pravosudnih institucija.“

On je istakao da je Tužilaštvo BiH instrument za diskreditaciju ljudi i političke obračune vlasti.

„Pravosuđe koje zataškava je problem jer ne rješava kriminalne radnje. Međutim, pravosuđe koje montira je mnogo opasnije, ono nevine ljude stavlja u zatvor“, rekao je Avdić.

Na pitanje zašto je nekome u interesu da se procesuiraju funkcioneri u Sarajavu, a ne u Banjaluci ili bilo kojem drugom gradu ukoliko postoji sumnja na krivično djelo, Avdić odgovara:

„Postoje dvije političke partije koje u ovom trenutku imaju apsolutnu kontrolu nad pravosuđem. To su HDZ i SNSD sa svojim manjim partnerima unutar svih političkih partija u Sarajevu.“

Avdić je naveo da su se očigledne manipulacije dogodile u pojedinim gradovima i tokom izbornog procesa. On je rekao da se vrši grafološko vještačenje potpisa birača u Doboju, te da će u tom gradu kao i u Srebrenici najvjerovatnije biti ponovljeni izbori.

„Da li vi mislite da bi bilo promjena i u Sarajevu, i u Banjaluci, da li bi bili poništeni izbori ili bi se iko nadao poništavanju izbora u Doboju i Srebrenici da je ostao bivši saziv CIK-a BiH u kojem su evidentno većinu imali Milorad Dodik i Dragan Čović. Sigurno ne bi“, jasan je Avdić.

CIK BiH je kao i pravosuđe osnov države, tvrdi Avdić navodeći da ukoliko se ta dva stuba uruše onda u državi volja građana postaje nebitna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79