Avdo Avdić: Putin preko Čovića i Dodika želi destabilizirati BiH

U emisiji „Dobar dan BiH“ Hayat televizije danas je bila glavna tema blokada državnih insitucija koju su najavili političari iz RS-a koji zahtijevaju usvajanje novog zakona o ustavnom sudu Bosne i Hercegovine prema kojem u njemu neće biti stranih sudija. Gost u studiju bio je i kolega novinar Avdo Avdić.

“Oni su u raljam osoba koji se bave kriminalom. Milan Tegeltija je izjavljivo da nema obaveze prema Državnom parlamentu, a sada ima prema RS -u. Problem je što se i strane sile miješaju u BiH, poput Ruske federacije, koja pokušava destabilizirati BiH. Ustavni sud BiH je zabranio održavanje referenduma o RS, a Dodik ga je sproveo, nakon toga Tužilaštvo BiH na kraju kaže da nema osnova da se provede istraga Dodika zbog toga – pojasnio je Avdić.

“Ne mislim da će se nešto stvari promijeniti. Pogledajte danas Hrvatska donira opremu BiH, ali donira kantonima u kojima ima najviše Hrvata. Hrvatska je već odavno pod velikim ruskim utjecajem, jer oni ne žele da BIH postane članica NATO -a, zato oni imaju bliske saradnike. Putin preko Čovića i Dodika želi da destabilizira BiH, i mene sve ovo zabrinjava. Pogledajte promet roba iz naše zemlje, graničnom policijom upravlja HDZ – ovac, kao i carinom. HDZ – ovi kadrovi kontrolišu i energetski sektor, kao i DodikovI. I nadalje u svim ključnim institucijama oni imaju kontrolu, – pojasnio je Avdo.

Prema njegovom mišljenju sve ovo je posljedica formiranja Vijeća ministara BiH.

“Non – stop sam govorio da je ključna stvar da se to ne uradi, ali je bilo pritisaka s drugih strana. Bio je problem to što smo u prošlom sazivu imali dvije trečine srpskih predstavnika koji nisu blokirali. Dragan Mektić je danas glasao naprimjer, i zato je to bila greška. Svi oni iz EU koji su to inicirali treba ih pitati zašto su to radili, kako bi Bosnu odveli u propast – pita se Avdić.

On se dotakao i predsjednika VSTV -a Milana Tegeltije.

“Milan Tegeltija je i na svom Facebooku prozivao mene. Nemam problem da se on brani, a malo je kriminalaca koji u ovoj državi priznaju krivicu, a jedan od njih je Tegeltija, koji se može dovesti u vezu s orginizaranim kriminalom. On trguje uticajem tako što zloupotrbljava svoj polažaj u VSTV-u – kazao je Avdić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79