Azem Vllasi: “Republike srpske” na Kosovu neće biti!

Provokacije na dva granična prijelaza između Kosova i Srbije odvijaju se u već poznatom stilu i po scenariju iz štaba Aleksandra Vučića… A zanat za etničko čliscenje oni su već uvježbali, kazao je Vllasi.

Piše: Faruk Vele

Sjevernoatlantska alijansa poziva na hitnu deeskalaciju na sjeveru Kosova, navela je jučer glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu na svom Twitter profilu.

„Pozivamo Srbiju i Kosov na suzdržanost, izbjegavanje jednostranih akcija i povratku na dijalog“, napisala je Oana Lungescu.

Naglasila je da mandat KFOR-a ostaje kako bi sigurao sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve.

Specijalizirane policijske jedinice Eulexa raspoređene su od 20. septembra u izviđačkoj ulozi na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak kako bi pratili sigurnosnu situaciju na terenu, saopćeno je iz te misije.

O dešavanjima na granici između Kosova i Srbije u razgovoru za Radiosarajevo.ba govori Azem Vllasi, bivši jugoslovenski političar, poznati prištinski advokat i dobar poznavatelj prilika u regiji.

„Provokacije na dva granična prelaza između Kosova i Srbije odvijaju se u već poznatom stilu i po scenariju iz štaba Aleksandra Vučića. Sve u njegovom stilu kao “branioca” Srba izvan Srbije. Ostala četiri granična prelaza normalno funkcionišu i niko iz pravca Srbije ne pravi problem sa probnim tablicama. Ta nazovi kriza na sjevernoj granici je kao bura u časi vode.

Kada će se promet motornih vozila normalizovati isključivo ovisi od srpske strane, znači od Vučića. Ali on na ovaj način šteti samim Srbima. Odmah je potegnuo pitanje formiranja Zajednice srpskih opstina na Kosovu“, ističe sagovornik Radiosarajevo.ba.

Srpska strana se poziva na Sporazum iz 2015. o toj zajednici.

„Ali on bi htio da to bude neka imitacija RS kao u Bosni, a ne u duhu Ustava Kosova. Čak su promijenili i naslov Sporazuma iz 2015. koji nosi naziv “Zajednica opština sa srpskom većinom” jer u tim opštinama ima i drugi, Albanaca, Bošnjaka…To je njihova prava namjera, da drugih tamo ne bude. A zanat za etničko čliscenje oni su već uvježbali“, kaže Vllasi.

Kaže da se na sjeveru Kosova pokušavaju primijeniti scenarij iz bh. entiteta RS.

„Uporedo sa blokiranjem ceste na ta dva granicna prelaza istakli su i bilborde sa natpisom “Dobro dosli u Zajednicu Srpskih Opstina”. Po ugledu ono na Bosnu, “Dobro dosli u RS”. Srbi na Kosovu uživaju sva prava, žive normalno kao ravnopravni građani, imaju normalne veze sa Srbijom, ali “Republike srpske” na Kosovu nece biti. Za razliku od Dejtonskog Sporazuma o Boni, Ahtisarijev Plan to na Kosovu nije predvidio, a ni Ustav Kosova“, zaključio je Vllasi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79