Azra Bobić nakon vakcinacije: Osjećam se super

U Olimpijskoj dvorani Huan Antonio Samaran – Zetra danas je počela masovna vakcinacija protiv koronavirusa stanovnika Kantona Sarajevo. Prvo će se vakcinisati stanovnici stariji od od 75 godina, a proces vakcinacije će se odvijati u dvije smjene.

Među prvim građanima koji su se vakcinisali je Azra Bobić. Kako nam je rekla došla je sa suprugom.

– Došli smo oboje na vakcinaciju. Na ovaj korak smo se odlučili zbog naše sigurnosti i predostrožnosti. Oboje se osjećamo super – rekla nam je.

U Sarajevu počela masovna vakcinacija, ispred Zetre čekaju najstariji

U Olimpijskoj dvorani Zetra danas je počela vakcinacija protiv koronavirusa građana Kantona Sarajevo starijih od 75 godina.

Prostor Zetre je preuređen i na njemu se nalazi 30 punktova za vakcinaciju stanovništva, gdje će se dnevno moći vakcinisati 2.000 pacijenata.

Na ulazu će biti pet administratora koji će skenirati zdravstvenu knjižicu, a osobe koje ih ne budu imale moći će koristiti ličnu kartu ili drugi dokument koji sadrži jedinstveni matični broj JMBG.

Proces vakcinacije će se odvijati u dvije smjene, a počeo je u 8:00 sati. Nakon što se primi vakcina, ide se do prostora za opservaciju, gdje se čeka do 20 minuta da bi se utvrdilo postoje li neželjene reakcije.

Nakon što budu vakcinisani najstariji, slijede potom osobe starije od 65 godina, a nastavak imunizacije uslijedit će kada KS bude imao dovoljan broj vakcina za to.

Trenutno su na raspolaganju vakcine koje su BiH donirale Srbija i Turska. Nešto manje od 10.000 doza vakcine “AstraZeneca”, dio je dat Agenciji za lijekove radi utvrđivanja pravilnosti i 1.800 doza vakcine “Sinovac”.

Arman Šarkić, član Kriznog štaba KS-a objasnio je detalje.

“Danas nam je prvi dan i moramo biti oprezni da se ne pokrade neka greška. Zato je kontrolisan ulazak u Zetru. Apelujemo na osiguranike da se, koliko mogu, jave putem aplikacije. Preferiramo to radi jedinstvene baze podataka. Zbog specifičnosti starije populacije, otvorili smo i druge kanale komunikacije – javljanje putem mjesne zajednice i sl. Vodili smo računa o pacijentima koji su nepokretni, njih ima oko 3.000 i njima je namijenjena kineska vakcina tako da će hitni medicinski timovi po ostvarivanju kontakata i ovaj dio populacije vakcinisati u kućnim uslovima. U najavi je još doza vakcina – rekao je Šarkić.

Podsjetio je da su u Zagrebu viđene gužve ispred dvorana, te da će se u Sarajevu svi potruditi da se to ne desi.

“Danas će se vakcinisati između 600 i 700 građana. Sve su vakcine na mjestu i dinamika će biti dnevna između 1.000 i 2.000, to garantuju naši timovi kojih je 30 na 30 punktova – napomenuo je Šarkić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79