Bahato dizanje cijena u BiH: Ograničenje marži nije dovoljno

Bahato dizanje cijena u BiH: Ograničenje marži nije dovoljno


Tri godine u Federaciji BiH važila je uredba o ograničenju marži, kojom je vlast pokušala kontrolisati neodgovorne trgovačke lance koji su dizali cijene nekontrolisano.

Međutim, ova mjera se pokazala neefikasnom jer su kazne za prekoračenje dozvoljene marže bile zanemarive. Mnogi trgovački lanci su uporno kršili uredbu, plaćali minimalne kazne i nastavljali s praksom.

Kada je ova mjera ukinuta 14. decembra prošle godine, Vlada FBiH je pokrenula akciju “Zaključavamo cijene”, u kojoj su se neki trgovački lanci dobrovoljno obavezali da tri mjeseca fiksiraju cijene na 40 proizvoda. Iako su cijene ovih proizvoda bile fiksirane, cijene ostalih proizvoda su nastavile rasti.

Prošlo je par mjeseci od početka akcije “Zaključavamo cijene”, a rezultati su daleko od očekivanih. Akcija se pokazala kao obična kataloška kampanja, bez stvarnog uticaja na tržište. Nažalost, cijene drugih proizvoda koji nisu bili obuhvaćeni akcijom nastavile su rasti.

Pohlepa trgovačkih lanaca

Trgovački lanci u BiH i dalje testiraju granice elastičnosti tržišta, podižući cijene proizvoda da vide koliko daleko mogu ići prije nego što potrošači reaguju. Primjeri su cijene voća, mliječnih proizvoda i mesa koje su nerealno visoke. Mandarine koje koštaju 3 KM, trešnje koje dostižu 10 KM i ananas koji pređe dva okeana, ali košta samo 5 KM, pokazuju nelogičnost i pohlepu trgovaca.

Cijene u Evropi su se već stabilizovale, dok u BiH i dalje divljaju zbog neodgovornih uvoznika, distributera i trgovačkih lanaca. Potrošači su prisiljeni plaćati visoke cijene za osnovne životne namirnice i higijenske potrepštine. To je testiranje tržišta i zloupotreba potrošača.

Potrošači su se posljednjih dana počeli žaliti na novi rast cijena higijenskih potrepština poput sapuna, šampona i gelova za brijanje. Cijene ovih proizvoda su dostigle duplo veće iznose u odnosu na isti period prošle godine, što je dodatno opteretilo kućne budžete. Na primjer, puter u Hrvatskoj košta 3 KM, dok je u BiH 7 KM, što je nevjerovatna razlika od 130 posto.

Ograničenje marži se pokazalo kao neefikasno rješenje za suzbijanje pohlepe trgovačkih lanaca u BiH. Potrošači su umorni od stalnog rasta cijena i traže hitne promjene kako bi se zaustavila zloupotreba njihove kupovne moći.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija