Bahatost vlasti: Plaćamo najskuplje putarine za najlošije ceste u Evropi

Zvuči nadrealno da, iako imamo najmanje izgrađenih kilometara autoputa, plaćamo najskuplju putarinu u Evropi. Tako ćemo u FBiH u zavisnoti od kategorije vozila po pređenom kilometru izdvojiti 15,35 ili 50 feninga

Vrelo ljeto, vreli asfalt, vreli zahtjevi, i to od Udruženja poslodavaca Federacije BiH prema federalnim vlastima. Traže smanjenje cijene naknade za korištenje autoputa za 20 do 25 posto.

Ponukani su kažu negativnim revizorskim finansijskim izvještajem JP Autoceste Federacije. Iako ih kažu ne iznenađuju negativni izvještaji, ponovo žele upozoriti vlasti, ali i građane i privrednike da plaćaju najvišu cijenu putarine u Evropi.

Samo u BiH: Za 91 km autoputa zaposlili 120 blagajnika i 40 vođa smjene

– Kao i u mnogim drugim stvarima, siromašna BiH, njeni građani i privrednici plaćaju puno veće naknade za korištenje autocesta nego što je to u drugim zemljama. U Federaciji nemamo ni 100 kilometara autocesta, a na nivou BiH imamo nešto preko 207 km autocesta, rekao Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Zvuči nadrealno da, iako imamo najmanje izgrađenih kilometara autoputa, plaćamo najskuplju putarinu u Evropi. Tako ćemo u FBiH u zavisnoti od kategorije vozila po pređenom kilometru izdvojiti 15,35 ili 50 feninga.

Ne smijemo zaboraviti da je tu i zakon o akcizama BiH, pa osim putarine novac ćemo izdvojiti i za akcize na naftne derivate. Kada registrujemo vozilo i tu ćemo platiti putarinu, u zavisnosti od snage vozila, javlja BHRT.

To znači da se prihodi od putarina u budžetske kase slijevaju sa više strana. I ne bi bilo sramotno da autoputeva više nemamo, nego što ih imamo. I ovaj problem ne prеpoznaje entitetske granice.

Oni čiji je posao biti na cesti i za volanom, najbolje znaju koliko je novca potrebno. Kažu za 100 kilometara autoputa u Republici Srpskoj za teretni saobraćaj potrebno je platiti 50 maraka.

– Ne da je skupo, nego je precrno i preskupo, jer ako uzmemo u obzir da jedna Njemačka ima 13 hiljada kilometara autoputa i da je po kilometru jeftinija za 70 posto nego putevi u BiH, onda nam nije jasno sa kojim povodom su napravili ovakve cijene kao što jesu, tvrdi Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika RS.

Poređenja radi, ovo su cijene putarina u regiji i Evropskoj uniji. I zbog ovakvog bahaćenja vlasti i nesolidarnosti sa privrednicima i građanima, kao rezultat takvih cijena imamo izbjegavanje i zaobilaženje autoputeva, bilo da je riječ o teretnom ili putničkom saobraćaju.

Iz Autocesta Fеderacije BiH nisu saglasni sa ovim navodima, a kada je riječ o smanjenju cijena navode o tome odlučuje Vlada Federacije BiH. A iz federalnog ministarstva prometa i komunikacija su nam poručili da odgovor ne mogu dati jer je period godišnjih odmora.

“Cijena po pređenom kilometru je cca 0,11 KM/km sa PDV i kao takva spada u najniže u regionu. Važno je napomenuti da je u proteklim godinama nekoliko puta dolazilo do poskupljenja putarine u zemljama regiona, što kod nas nije slučaj. Naplata cestarine u Bosni i Hercegovini se vrši na isti način kao i u zemljama koje su znatno bogatije od Bosne i Hercegovine”, navode iz JP Autoceste FBiH.

Nakon godišnjih odmora čekamo i odgovor da li će biti održan sastanak poslodavaca i nadležnih. I hoće li biti sluha za smanjenje cijena, ili će im kao i do sada odgovarati da građani i privrednici pune budžetske kase, koje su, po svemu sudeći, bez dna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79