Bajka ili realnost: Novalić obećao put Tuzla – Brčko – Orašje

Predstavnici federalne i kantonalne vlade danas su u Tuzli održali sastanak, a tom prilikom je govoreno o putnoj deblokadi Tuzlanskog kantona. Prema najavi, izgradnja moderne saobraćajnice Tuzla – Brčko – Orašje mogla bi početi iduće godine.

Održavanje likvidnosti budžeta do kraja godine, osnaživanje pomoći privrednim subjektima i obrtima koji su imali poteškoće u dosadašnjem vremenu pandemije koronavirusa, ali i izgradnja putne infrastrukture, osnovne su teme koje su danas federalni premijer Fadil Novalić i prvi čovjek Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić otvorili na sastanku u Tuzli.

“U našoj prvoj otvorenoj temi smo osnažili dogovore u vezi s dva putna pravca, odnosno Tuzla-Brčko-Orašje i Tuzla-Sarajevo, koji predstavljaju ključne momente u putnoj deblokadi kantona. Dogovorili smo modele izgradnje, a aktuelizirali smo i projekt željezničkog povezivanja Tuzle i Sarajeva, gdje je je predviđena izgradnja pruge od do Vareša. Izgradnju idejnog projekta kanton je preuzeo na sebe”, naveo je Hodžić.

Kao najznačajniji projekat u ovom trenutku je navedena izgradnja ceste Tuzla – Brčko – Orašje koja je dio koridora Sarajevo – Beograd. S tim u vezi, Novalić je kazao da je projekat kreiran na takav način da njegova relizacija neće biti upitna ni ukoliko bi došlo do odustajanja od turskog partnera koji je na sebe preuzeo izgradnju puta Sarajevo – Beograd.

“Ukoliko projektna dokumentacija bude na vrijeme gotova, mi bismo već iduće godine mogli početi s izgradnjom te dionice. To dolazi u vrijeme kada privodimo kraju ugovorne i projektne aktivnosti na koridoru 5 C, koji će praktično za godinu dana u cijelosti biti ugovoren. Osim južne dionice, on je i sada napadnut sa svih strana, ali se to sve događa izvan magistralnog puta M17 te nije vidljivo javnosti, ali se troše milijarde maraka”, naveo je Novalić.

Kako je ukazano tokom današnjeg sastanka, Tuzlanski kanton u ovom trenutku ocijenjen je kao regija koja se ekonomski najbrže oporavlja od posljedica pandemije koronavirusa.

“Mi smo na nivou federacije godinama pokrivenost uvoza izvozom imali 54 posto, a ona sada iznosi 67 posto zbog Tuzlanskog kantona. To ćemo sada potpomoći transferima, prošle godine je to bilo 73 miliona KM kroz grantove vladi i privredi. Sada ćemo to isto uraditi, samo što neće biti više turizma i obrta, već obrti i oni izvoznici koji nisu prošle godine dobili pomoć”, pojasnio je Novalić.

Za iduću sedmicu najavljeno je i usvajanje federalnog zakona o roditeljima njegovateljima, a na osnovu kojeg bi između 500 i 800 osoba iz Tuzlanskog kantona trebalo biti uposleno po osnovu skrbništva nad svojom djecom.

Također, u 2022. planirano je i zatvaranje kolektivnih centara u Tuzlanskom kantonu za koje je Federalna vlada ovoj regiji naše zemlje u proteklim godinama izdvojila 52 miliona marka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79