Bajru i Semira sankcionisali zbog namaza na Trebeviću: Policija je bila gruba, angažovali smo advokata

Dan nakon događaja koji je brzinom munje odjeknuo u javnosti putem društvenih mreža i web portala, odlučili smo pozvati pred kameru glavne aktere iz priče te ih upitati za detalj više.

Radi se o dvojici pripadnika islamske vjeroispovijesti koji su kažnjeni od strane policijskog službenika iz entiteta RS zbog toga što ih je neko prijavio policiji jer su obavljali vjersku dužnost (na javnoj površini).

Sramotan slučaj u BiH: Obavljali namaz pa dobili kaznu 100 KM

– Moj prijatelj i ja i više od dvadesetero djece otišli smo na zajednički izlet na Trebević. U 12 sati smo obavili podne namaz na javnoj površini vodeći računa da nikome pri tome ne smetamo. Nakon namaza krenuli smo kući, a dva policijska službenika su nas presrela i počela legitimisati – rekao je sagovornik portala Source.

SDA-ov vijećnik Adi Zahiragić najavio izgradnju džamije na Trebeviću

“Policijski službenici su izdvojili mene i mog prijatelja Semira Vatrića, profesora teologije. Pitali smo zašto nas legitimišete, na šta smo dobili veoma iznenađujući i bezobrazan odgovor: “Nepristojno ponašanje – obavljanje namaza” kao što stoji i u prekršajnom nalogu koji ćemo prikazati. Jedan od policijskih službenika je rekao da je to na njihovoj teritoriji zabranjeno” – kazali su sagovornici pred snimanje.

Elvedin Pezić: Kada plivaju za časni krst ne smeta nikome, kada klanjaju namaz to je neprimjereno ponašanje

Obojica sagovornika naveli su prije razgovora, a i u samom razgovoru da su policijskim službenicima objasnili kako se činom izdavanja kaznenog novčanog naloga narušavaju njihova građanska prava. Šta se zapravo dogodilo na Trebeviću pogledajte u Facebook objavi jednog od dvojice sagovornika.

PU Istočno Sarajevo demantovala da je izdala prekršajne naloge za klanjanje na Trebeviću

Ostatak priče možete preslušati u video razgovoru novinara na ovom linku. Pred kameru Sourcea su stali Bajro Čavčić i Semir Vatrić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79