Bakalar o izborima u Travniku: Vidjećemo da li se igdje u svijetu ovako nešto dogodilo

Centralna izborna komisija još nije donijela odluku u vezi sa ozborima za načelnika Travnika.

Kao što je poznato, nakon otvaranja biračkih mjesta, jučer je umro Mirsad Peco, kandidat SDA za načelnika Travnika. Da cijela priča bude još bizarnija, nakon prebrojavanja glasova ustanovljeno je da je Mirsad Peco dobio najveći broj glasova za načelnika Travnika.

Presedan za buduće

– Ovo se nikada nije dogodilo. Naime, kandidat je prijavljen za izbore u skladu sa Izbornim zakonom, njegovo ime je odštampano na glasačkom listiću. U trenutku kada su otvorena biračka mjesta on je bio živ, ali je prije zatvaranja biračkih mjesta, nažalost, preminuo. Vjerovatno je u tom periodu, između otvaranja birališta i njegove smrti osvojio određeni izborni rezultat, za kojeg je nemoguće utvrditi koliki je bio za taj period.

Čak je i sama situacija toliko neočekivana da zakonodavac uopće nije predvidio ovakvu mogućnost, tako da ona nije definisana Izbornim zakonom. Definisana je situacija ako premine kandidat sa stranačke liste za neku skupštinu i u tom slučaju se taj kandidat sljedećim sa liste te stranke. Predvišena je čak i situacija ako kandidat premine u periodu između ovjere kandidatskih listi i štampanja glasačkih listića i tada je političkom subjektu dozvoljeno da predloži novo ime, ali ovako nešto uopće nije predviđeno da se može dogoditi, kazao je za Oslobođenje Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

Kakva god da bude odluka, sigurno je da će ovo biti presedan koji će biti putokaz za sve eventualne naredne slične slučajeve.

– Ako bismo sada donijeli bilo kakvu odluku, ona ne bi bila utemeljena na zakonu. To bi ostavilo mogućnost da svaki nezadovoljni politički subjekt putem suda pokuša osporiti odluku i da mu tužba bude prihvaćena. To bi nas onda uvelo u dodatne probleme. S druge strane i ovakvo stanje, kakvo je u ovom trenutku, je neodrživo i nekakva odluka će morati biti donesena, dodao je Bakalar.

ODHIR i OSCE

Prema njegovim riječima, rješenje nije ni u “delegiranju” problema zakonodavcu, odnosno Parlamentarnoj skupštini BiH, da ozmjenom Izbornog zakona donese odluku o ovom slučaju.

– Ni jedan zakon se ne može primjenjivati retroaktivno. Dakle, čak i kada bi zakonodavac donio izmjene Zakona, one se ne bi odnosile na ovaj konkretan slučaj, nego samo na buduće slične situacije, pojasnio je Bakalar.

Članovi CIK-a će rješenje pokušati pronaći izvan granica BiH.

– Konsultovat ćemo ODHIR i OSCE, u konsultativnom smislu, kako bi vidjeli da li se negdje drugo dogodio ovakav slučaj i kako su u toj zemlji, ili zemljama, prevazižene ovakve situacije, zaključio je Bakalar.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79