Bakir Izetbegović: Brčko je bolji dio BiH na svaki način

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, boravio je danas s predsjednikom Vlade Federacije BiH Fadilom Novalićem i ministrima u Vladi Federacije BiH Edinom Ramićem i Šemsudinom Dedićem u službenoj posjeti gradonačelniku Brčko distrikta BiH Esedu Kadriću, saopšteno je iz brčanske Vlade.

Teme razgovora zvaničnika bile su jačanje institucionalne saradnje entiteta FBiH i Brčko distrikta BiH te reformski procesi i važni projekti koje realizuje aktuelna Vlada Brčko distrikta BiH.

Brčko je bolji dio Bosne i Hercegovine na svaki način, naročito u smislu političke stabilnosti. Ovdje djeluje koalicija koja je raznovrsna, ali koja funkcioniše. Između ostalog, stanje je takvo, i zahvaljujući mudrosti gradonačelnika, gospodina Kadrića. Brčko se razvija snažno, infrastruktura se gradi. Razgovarali smo o obnovi mosta preko Save, povezivanju Brčkog sa Sarajevom ali i Evropom i ostatkom BiH, izgradnji sportskih objekata, poljoprivredi i privredi – istakao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On je rekao da je Brčko distriktu BiH preporučio da snažno krene s proizvodnjom agroproizvoda, ali i aktivnostima kada je riječ o obnovljivim izvorima energije jer je, kako je naveo Izetbegović, solarna energija velika mogućnost za ovaj kraj.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić kazao je da je gospodina Izetbegovića i delegaciju Vlade Federacije BiH informisao i o svim reformama koje provodi aktuelna vlast.

Informisao sam ih o donošenju novog važnog Zakona o sprečavanju sukoba interesa što će čuvati integritet onih koji obnašaju javne funkcije, ali i integritet same funkcije. Upoznao sam predsjednika Izetbegovića i o aktivnostima koje vodimo oko važnih velikih infrastrukturnih projekata, posebno oko aktivnosti na budućoj autocesti Beograd – Sarajevo i ulozi Vlade Distrikta u cijelom tom procesu koji je jako važan – dodao je gradonačelnik Kadrić.

On je napomenuo da je tema razgovora bila i početak rekonstrukcije jedine međunarodne riječne Luke u BiH – Luke Brčko i perspektive koje ta Luka nudi i Brčkom i privredi tuzlanskog i zeničkog bazena i cijeloj BiH i regiji.

Kadrić je dodao da su predstavljeni i planovi i projekti koje Vlada planira provoditi u narednom periodu i zahvalio se zvaničnicima na posjeti i interesu za razvoj Distrikta, navedeno je u saopštenju.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79