Bakir Izetbegović: DIF-ovci vode vanjske poslove, novinari se bave transportom

Stranka demokratske akcije (SDA) obilježila je 33. godišnjicu od osnivanja. Na svečanoj sjednici Glavnog odbora SDA obratio se predsjednik te stranke Bakir Izetbegović koji je na početku čestitao 33 godine postojanja, predanog i plodonosnog rada SDA.

Rekao je da se značaj SDA ogleda u četiri neupitne vrijednosti, odnosno postignuća.

“U vremenu rata, ne ponovio se, u vremenu zla i nasilja, tamo gdje je SDA imala dominantu ulogu desilo se najmanje ratnog zločina. U vremenu postratne normalizacije odnosa, rada na pomirenju ljudi, na usvajanju evropskih standarda i ubrzanju euroatlantskog puta koji to omogućava, SDA je bila motor stabilizacije, normalizacije i napretka.

U razvoju demokratije i ljudskih prava, stvaranju prostora za razvoj slobodnih medija, pluralizma i kritičke misli, tamo gdje je SDA imala dominantu ulogu dominantno su napredovali i svi navedeni, pozitivni procesi. U obnovi i razvoju tržišne ekonomije, privatnog poduzetništva, rješavanju socioekonomskih pitanja, tamo gdje je SDA imala dominantnu ulogu ostvaren je najveći napredak”, rekao je Izetbegović.

Dodao je da je bitno i peto postignuće, a to je pozicija same SDA. Kako je naveo, unatoč višedecenijskim napadima i pokušajima da se SDA kompromituje, oslabi, da se omrzne narodu, prvoosnovana bh. stranka je i ostala prvorangirana, pobjednička stranka kroz niz izbornih ciklusa.

Udružene snage

“To je dovelo do udruživanja svih snaga kojima je SDA na bilo koji način, i iz bilo kojih razloga stajala na putu postizanja ciljeva u proteklim vremenima”, rekao je Izetbgović.

Udruživanje se, smatra, nije desilo samo od sebe, već je ohrabrivano i dirigovano iz centara kojima je cilj sputavanje i slabljenje bošnjačkog političkog faktora, čiji je SDA dominantni predstavnik.

“SDA još od izbora 2018. godine, na kojima je također bila ubjedljivi pobjednik, poziva na formiranje snažnog probosanskog i multietničkog bloka čiji zastupnici čine 60 posto Zastupničkog doma PSBiH. Te 2018. smo odbijeni, a 2022. smo ignorisani. SDP, koji predvodi Trojku, nije pristao ni na kurtoazan sastanak sa SDA, sa dominantnim pobjednikom opštih izbora na svim nivoima. Ali su otrčali na svaki sastanak koji su zakazali Dodik, Čović, ambasadori kojima je cilj cijepanje probosanskog bloka, odnosno izdvajanje poslušničke komponente koja će za ulazak u vlast praviti ustupke štetne za državu”, ističe Izetbegović.

Između ostalog je naveo da ustupci SNSD-u i HDZ-u tek slijede, a oni su: Izborni zakon po volji HDZ-a, usporavanje ili zaustavljanje NATO puta po volji SNSD-a, podrška spornim projektima Buk bijela i aerodrom Trebinje, ponovno prepuštanje kontrole nad CIK-om SNSD-u i HDZ-u, predaja gasnog sektora pod kontrolu SNSD-a i HDZ-a…

Zaboravljeni principi

Dodao je da je Trojka na putu ka preuzimanju vlasti zaboravila i pogazila sve principe i obećanja na kojima je dobivala podršku.

“Posebno važno obećanje se odnosilo na princip meritokratije – izbora najsposobnijih i najkompetentnijih kadrova za ministarske i druge bitne pozicije u vlasti. Sastav Vijeća ministara, a zatim i Vlade Federacije je takav da se bez pretjerivanja može konstatovati da nikada u postedejtonskoj BiH nije bio slabiji i nekompetentniji. Gotovo da nema nijednog ministra koji vodi resor, a da je za njega stručno osposobljen ili da ima iskustva u toj oblasti. DIF-ovci vode vanjske poslove i resore rada i socijalne politike, novinari se bave transportom i komunikacijama i slično”, rekao je Izetbegović.

Dodao je da se Bošnjaci i Islamska zajednica uporno provociraju i pokušavaju radikalizirati.

“Pokušavaju to predstavnici antidržavnih politika u BiH, politika iz susjednih država, ali i nedobronamjerni dijelovi međunarodne zajednice”, rekao je Izetbegović.

Pad u Sarajevu

Ponovio je da je SDA dominantni pobjednik oktobarskih izbora te da to nije bilo dovoljno jer SDA nije mogla nadjačati ujedinjenu Osmorku potpomognutu intervencijama dijela međunarodne zajednice, a on nije mogao pobijediti Jedanaestorku.

Govorio je i o slabostima SDA te je naveo da se u Sarajevu bilježi kontinuirani pad rezultata. “A to zaista nismo zaslužili. U odbrani Sarajeva, u organizovanju ratnog preživljavanja, u izgradnji ratnog tunela, u mirnoj reintegraciji grada, u postratnoj obnovi koja je od srušenog grada ponovo napravila respektabilan turistički i kulturni centar, u ekonomskom napretku koji je omogućio da se u Kantonu Sarajevo prikupi PDV-a kao u cijeloj Republici Srpskoj, presudna je bila liderska uloga SDA”, rekao je.

Jedan od problema je i nikad lošiji odnosi SDA sa dijelom međunarodne zajednice koji je potreban Bosni i Hercegovini.

Čišćenje stranke

Dalje je naveo da će olazak u opoziciju uzrokovati odlazak dijela kadrova koji su u politiku i u SDA ušli iz karijerističkih i interesnih motiva.

“S druge strane, ispravne, jasne, patriotske politike će privući ispravne, patriotski orjentirane članove i glasače. Desit će se spontano „čišćenje SDA“ koje mnogi odavno zagovaraju i prizivaju. Moramo naći način da narodu pojasnimo da se politikom bavimo u njegovu, a ne u vlastitu korist, i da sve udarce koje smo primili i koje ćemo tek primiti trpimo za boljitak države Bosne i Hercegovine i njenog naroda”, naglasio je Izetbgović.

Na kraju je rekao da sutra predstoje važni izbori – u Živinicama i u Turskoj.

“Jedni u Živinicama gdje naš kandidat Began Muhić treba biti izabran za gradonačelnika i nastaviti sa odličnim poslom koji je radio rahmetli Samir Kamenjaković. Drugi su u Turskoj, predsjednik Recep Tayyip Erdogan u drugom krugu ide ka dominantnoj pobjedi nad kandidatom opozicije. Uvjeren sam da ćemo s Božijom pomoći slaviti dvije važne pobjede”, zaključio je Izetbegović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79