Bakir Izetbegović: Kad je Biden čuo da sam ja Alijin sin, zadržao se sa mnom 10 minuta

Beograd i Zagreb u BiH imaju petu kolonu, rekao je u emisiji BHT1 uživo predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Kaže da mu je drago što jučer nije bio na online sastanku s veleposlanicima zemalja Vijeća sigurnosti UN-a.

Kako ističe, poslao je pismo veleposlanicima iako nije bio na sastanku. A dodao je kako je “pala prašina” na priču o Radovanu Karadžiću i negiranju genocida što je SDA ponovno aktualizirala kroz posljednjih godinu dana.

Sastanak Čovića i Dodika s veleposlanicima ocijenio je “iščašenim” dodavši kako je takav sastanak “jako važan” jer je Dodik ostavio utisak na tamošnje veleposlanike.

Komentirao je i ponudu Dodika da Inzko i on skinu ploču s nazivom Radovna Karadžića sa studentskom doma.

“Dodik može okrenuti priču za 90 ili čak 180 stupnjeva”, rekao je Izetbegović.

Čestitao je Dan državnosti kazavši kako će “normalne snage u BiH na kraju pobijediti”.

Prvi čovjek SDA se osvrnuo i na novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Država kazavši kako je “Biden sudjelovao u zaustavljanju rata u BiH” i projektu Dayton te da će njemu “uvijek biti stalo do tog projekta”.

Podsjetio je kako su se njih dvojica sreli u Zagrebu prije pet godina, a kad je Biden čuo da je Bakir Alijin sin, “zadržao se s njim deset minuta u razgovoru mimo svih protokola”.

Na lokalnim izborima SDA, po njegovim riječima, nije doživjela “katastrofalan” nego “znakovit” poraz.

“SDA mora naći mlade ljude koji imaju odgovor na potrebe urbanih sredina”, kaže on. Komentirao je i Efenedića i njegovu pobjedu kazavši kako mu “nije bilo lako”.

“Moramo vidjeti što raditi, ne samo u Sarajevu, inače je SDA pobijedila u BiH, pobijedila u Sarajevu, ali ne smijemo se zavaravati time”, kaže Izetbegović.

Govoreći o kandidatima Naroda i pravde od kojih je SDA izgubila, Izetbegović je istaknuo kako je to sve “proizvod SDA”.

“Dobro je za SDA da se na vrijeme dobije šamar, hladan, leden tuš koji smo dobili u Sarajevu će nas probuditi. Mi smo jaki, mi ćemo to kompenzirati”, dodao je Izetbegović.

Kazao je kako SDA mora braniti zemlju i da ne može to uraditi sama.

“Naša ruka će biti pružena prema građanskim strankama, prema ljevičarskim strankama, strankama koje su nastale od SDA, mirit ćemo se s tim ljudima kako bi branili BiH”, istaknuo je prvi čovjek SDA.

Komentirajući suprugu Sebiju Izetbegović i njen politički angažman, kazao je da je to “njena stvar” dodavši da je ona ostvarila izvanredan rezultat u politici.

“Ona je među onima koji su najbolji rezultat postigli… Jako je opterećena poslom i koronom, ona radi sedam dana u tjednu, na njoj je što će odlučiti”, kazao je Izetbegović.

Susreo se, kako kaže, jučer i s Čovićem. Komentirali su Dodikovu najavu da su Izetbegović i Čović “dogovorili treći entitet”. Po njegovim riječima, Dodik je to uradio jer u SDA vidi “branu” koja čuva BiH, a Dodikove politike ocijenio je “štetnim”.

Kaže kako “Beograd ima petu kolonu u BiH, a slična stvar je i sa Zagrebom”. Stvar je tu, kaže Izetbegović, konkretnija kod Dodika.

Govoreći o zakonu o negiranju genocida, kaže kako će Dodik biti prisutan.

“Nećemo nikada imati Dodika od prije 15 godina, ali će Srbi morati dobiti rukovodstvo koje će ih drukčije voditi… Najmanja mirovina u Europi je ona u RS-u. Dodik će postati kooperativniji, morat će popuštati”, kaže on.

Stanivukovića i njegov komentar da nije bilo genocida u Srebrenici je pripisao njegovoj mladosti.

“Mlad je, trebat će mu ruka da ga vodi. Međunarodna zajednica, kooperacija, možda i mi”.

Citirao je i svog oca Aliju: “Sile koje napadaju BiH će se umoriti, mi se nećemo umoriti”, rekao je Izetbegović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79