Bakir Izetbegović, lider SDA: Bahatim ponašanjem Dodik pravi krizu koja mu ne treba

Nakon nove runde razmjene mišljenja o već dogovorenom načinu formiranja vlasti, Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije, jučer je u razgovoru za “Dnevni avaz” rekao da je izlaz iz nove krize u modificiranom ili reduciranom ANP-u, koji bi težište stavio na civilni aspekt, a vojni dio bi bio umanjen i dogovoren u obimu koji je prihvatljiv za Štab NATO-a u Briselu.

Kontroverzna stvar

Na komentar Milorada Dodikada u Predsjedništvu BiH neće glasati za ANP i da on neće ni biti poslan u Brisel, Izetbegović odgovara da je “Dodik prihvatio članom 3. Sporazuma koji smo potpisali, sve ranije odluke, zakone, strategije institucija BiH koje se odnose na NATO put ove zemlje, dakle aktivaciju MAP-a”.

– U isto vrijeme je napominjao da neće prihvatiti slanje ANP-a, dakle zastupao kontroverznu stvar. ANP za 2019. koji u ovom času imamo na stolu je neprovodiv, jer su dvije trećine 2019. već iza nas i jer imamo unisoni stav srpskih političara u BiH da za sada ne žele članstvo u NATO-u. Zato je zlaz u modificiranom ili reduciranom ANP-u – rekao nam je Izetbegović.

Na pitanje znači li to da mandatar u utorak ipak neće biti ni izabran i šta će, onda, biti s ANP-om, Izetbegović nam je odgovorio da je za Štab NATO-a prihvatljivo da vojni dio saradnje BiH bude u obimu i intenzitetu koji ima Srbija s NATO-om, “ali ne možemo ići nazad u fazu IPAP ili Partnerstvo za mir”.

– Cijenim da je i ovo šansa za stranu koju predvodi Dodik, jedna ovakva koordinacija i intenzitet saradnje. Ukoliko i ovo odbije, dva člana Predsjedništva BiH odbit će imenovanje mandatara. Ne možemo prihvatiti nametanje volje entiteta državi BiH niti neustavno i antidejtonsko nametanje volje Dodika patriotskom dijelu vlasti u BiH – istaknuo je.

Dovodi u pitanje

O tome hoće li ovakvi potezi Dodika dovesti do nove krize vlasti i kome odgovara ovakva situacija, Izetbegović kaže da “nikome ko pameti ima, kriza ne odgovara, naročito ona ne treba Dodiku i građanima RS”.

– Kriza koju bi svojim bahatim i neodgovornim odnosom mogao da izazove Milorad Dodik, dovest će sve ovo u pitanje i sigurno će veću štetu nanijeti onima koji žive u RS nego građanima Federacije BiH, jer građani Federacije imaju viša primanja, broj penzionera u odnosu na broj zaposlenih je povoljniji, daleko su manje zaduženi od susjeda u RS, nisu im potrebni krediti MMF-a – rekao nam je Izetbegović.

BiH ima ogromne probleme

Izetbegović je dodao i da je razloga zbog kojih ne treba praviti krizu vlasti, veoma mnogo.

– Bosna i Hercegovina ima ogromne probleme, među kojima je najopasniji problem odlaska mladih ljudi. U ovom mandatu smo uspjeli da napravimo snažne iskorake u pokretanju privrede, jačanju turizma, gradnji infrastrukture i sve to je dovelo do kreiranja desetina hiljada novih radnih mjesta u realnom sektoru – rekao je Bakir za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79