Bakir Izetbegović o vakcinama u BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović upozorio je da nije dobro to što je Bosna i Hercegovina doživjela od COVAX mehanizma u vezi sa nabavkom vakcina protiv virusa korona, ali je najavio da bi uskoro trebalo da krene isporuka vakcina.

“Trebalo je da se pobrinu da vakcinu dobiju na vrijeme i države s manjim utjecajem, koje su platile vakcinu. Siguran sam da je bilo problema sa njihove strane jer zašto nam šalju pismo 22. februara, u vrijeme kad je uveliko trebalo da isporučuju Bosni i Hercegovini stotine hiljada doza vakcina. Zašto tad pismo da moramo izdati neke dopunske dokumente i garancije, u odnosu na COVAX”, istaknuo je Izetbegović u izjavi novinarima.

Ukazao je i na reakcije nosilaca vlasti. Umjesto da, kako je kazao, Ministarstvo civilnih poslova BiH, istog dana dopuni dokumente, traže suglasnost entiteta.

“Sljedeće je do nas, stojimo deset dana. Ali bit će te stvari prevaziđene i mislim da će u prvoj polovini marta konačno krenuti isporuka vakcina za Bosnu i Hercegovinu”, istaknuo je.

Kako je najavio, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine razgovarat će ovih dana telefonski sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom, u vezi s isporukom vakcina protiv virusa korona Bosni i Hercegovini.

“Sve države u istom vremenu, traže istu stvar. Tada mora doći i do problema, da oni koji imaju više utjecaja jednostavno prije dođu do vakcine i u većem broju“, istaknuo je Izetbegović.

Program globalne distribucije anticovid vakcina (COVAX) namijenjen je da bi se osigurala dostupnost vakcina protiv bolesti COVID-19 u državama s niskim i srednjim dohotkom. Predstavlja važan mehanizam koji za cilj ima siromašnim državama omogućiti jednak, brz i pravičan pristup vakcinama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79