Bakir Izetbegović od politike zaradio 1.091.850 KM, da bi zaradio platu Željka Komšića, bh. građaninu za to trebaju čak 82 godine!

Veliki broj političara u Bosni i Hercegovini zaradio je mnogo novca baveći se politikom u ovoj zemlji.

Danas smo, gledajući podatke CIN-a i računajući, napravili listu predsjednika probosanskih stranaka i njihovih dosadašnjih zarada samo od politike. Podsjećanja radi, pojedini podaci CIN-u su nepotpuni, pa se da pretpostaviti da su te zarade znatno veće. Ipak, držat ćemo se vidljivih podataka koji se mogu pronaći na sajtu Centra za instraživačko novinarstvo, piše Source.

Bakir Izetbegović, SDA

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, do sada je obnašao niz funkcija u politici. Od 1992. do 1994. godine je bio sekretar u Predsjedništvu BiH, ali nema podataka za taj period.

Prvi podaci datiraju iz perioda od 2000. do 2002. godine kada je radio u Skupštini KS. Nakon toga je četiri godine bio u Parlamentu BiH, potom osam godina u Predsjedništvu BiH, a od 2019. godine je ponovo u PSBiH. U tom periodu, Izetbegović je samo od politike zaradio 1.091.850 KM.

Ako računamo da je prosječna plata u BiH 985 KM, prosječnom bh. građaninu trebaju čak 92 godine rada da zaradi platu koju je zaradio Izetbegović.

Fahrudin Radončić, SBB

Prvi Radončićev angažman u politici je mjesto ministra sigurnosti BiH 2012. godine, iako je i ranije bio politički aktivan, ali nije imao nikakvu poziciju. Nakon toga je radio u PSBiH, pa ponovo u Ministarstvu sigurnosti BiH, te kao delegat Doma naroda PSBiH.

On je do sada od politike inkasirao 449.370 KM. Prosječnom građaninu BiH treba 38 godina rada da zaradi taj novac. Radončić je to sve zaradio za 10-ak godina baveći se politikom.

Željko Komšić, DF

I on je već dugo godina “na budžetu”. Njegov prvi budžetski angažman bio je 2003. godine kada je bio zamjenik gradonačelnika Sarajeva.

Nakon toga je bio načelnik Općine Novo Sarajevo, te član Predsjedništva BiH osam godina. Potom je pauzu od Predsjedništva, od četiri godine, napravio kroz Parlament BiH, a od 2018. godine je opet u Predsjedništvu BiH.

Komšić je do sada, prema podacima CIN-a, od politike zaradio 972.824 KM. Običnom bh. građaninu, sa prosječnom platom, trebaju 82 godine da zaradi taj novac. Komšiću je to uspjelo za svega 18 godina.

Nermin Nikšić, SDP

Nikšić je kao administrativni radnik u Općini Konjic radio još od 1988. godine, ali za taj period ne postoje podaci o njegovim primanjima. Od 2000. godine je radio kao zastupnik u Parlamentu FBiH, a onda je ponovo radio i u Općini Konjic.

Potom je osam godina bio zastupnik u Parlamentu FBiH, a tri godine je bio i premijer FBiH. Četiri godine je opet bio u Parlamentu FBiH, a od 2018. radi u PSBiH.

Do sada je od politike zaradio gotovo 800.000 KM, tačnije 799.534 KM. Običnom čovjeku u BiH treba 67 godina da zaradi taj novac. Nikšiću je to pošlo za rukom za svega 20-ak godina.

Dino Konaković, NiP

Na budžetu/u politici je od 2004. godine. Radio je u OV Centar, u Skupštini KS, kao premijer KS, te ponovo u Skupštini KS. Od 2019. godine je i u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Do sada je, prema podacima CIN-a, zaradio 261.752 KM. Prosječnom bh. građaninu, sa prosječnom platom, trebaju 22 godine da zaradi taj novac. Konakoviću je to, kroz politiku, uspjelo za 17 godina. Naravno, i njegovi podaci o platama i paušalima su nepotpuni.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79