Bakir Izetbegović oglasio povodom napada na vjernike u Al-Aqsi

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Sinoć i u petak je došlo do sukoba policije i Palestinaca u Jerusalemu, ispred džamije Al-Aqsa nakon večernje molitve. Evropska unija, Turska, papa, ali i bh. zvaničnici su osudili ovakve događaje.

Ranije je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković pozvala na prestanak sukoba, makar tokom ramazana, a lider najveće bošnjačke stranke u BiH SDA Bakir Izetbegović je kazao kako ovakvo nasilje nad vjernicima mora biti zaustavljeno.

“Napadi na vjernike, krvoproliće u posljednjim danima svetog mjeseca ramazana, te izbacivanje Palestinaca iz svojih domova je i napad na vrijednosti na kojima bi trebala počivati moderna civilizacija. Svijet koji sebe smatra civiliziranim ne bi smio ignorisati prizore divljačkih napada na vjernike i otimanje imovine palestinskom narodu”, rekao je Izetbegović.

On dodaje da nas današnji dan u kojem se slavi pobjeda nad fašizmom obavezuje da dignemo glas protiv bilo kakvog nasilja i diskriminacije zasnovane na vjerskim, etničkim ili ideološkim razlikama.

“Svi građani svijeta, pa tako i palestinski narod, imaju pravo da žive u slobodi i sigurnosti i ne smije se dozvoliti bilo kome da im to osnovno pravo uskraćuje”, rekao je on.

Tokom sukoba u petak navečer u Jerusalemu povrijeđeno je najmanje 200 Palestinaca, dok je sinoć, u noći Lejletu-l-Kadr u sukobima s policijom povrijeđeno oko 90-ak osoba.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79