Bakir Izetbegović: Ovo smo morali uraditi, a ako Dodik stopira vlast on će biti uzročnik krize

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA obraćajući se danas novinarima kazao je, između ostalog, da je nedvosmisleno jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog i petog reda u RS-u, da se nad njima vlada, da oni nemaju mjesta u institucijama.

– Njima se vlada, nemaju mjesta u institucijama, vrijeđaju se povratnici i vjerski službenici. RS se naziva drugom srpskom državom na Balkanu.Zašto sada, a ne ranije? Zato što je intenziviran napad na BiH, njen euroatlanski put dovodi se u vezu s Kosovom. RS pripada jednako svim narodima i RS je bazirana na etničkom čišćenju, kostima… Prihvaćena je ali ne da bi se ponižavali drugi. Dat ćemo šansu da se odnosi poprave. Rok je pola godine te nadamo se da će biti ispoštovan. U čemu je problem da pitamo Ustavni sud čega se boje, da vidimo ko je u pravu.

Prijete da će doći do otcjepljenja. Vrijeme je da se to riješi. SDA neće dozvoliti nikakve napade na BiH. U naziv RS trebaju ući i drugi narodi ili da entitet dobije drugi naziv. Diplomate „hodaju po jajima“, zašto se OHR nije zabrinuo zbog 9. januara?

Ustavni sud šta odluči prihvatit ćemo, a ako Dodik stopira vlast on će biti uzročnik krize – kazao je Izetbegović komentirajući u nastavku jučerašnji izbor glavnog tužioca.

Za isti je rekao da je svojevsrni vid ugroženosti Bošnjaka.

– Žele izjednačiti krivica kroz pravosuđe. Dodik želi dominaciju da bude po njegovom, nevezano za RS. Velika je mogućnost da bh. blok koalira sa SDA – dodao je Bakir.

– Ako se stvari promjene, ostavit ćemo stvari kakve jesu. Uvjeren sam da se za 6 mjeseci može nešto promijeniti. Put u NATO i EU garantuje mir sigurnost i prestanak kriza – naglasio je Izetbegović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79