Bakir Izetbegović poručio: BiH ima strahovito oružje, neka razmisle svi oni koji imaju zle namjere

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je danas da Bosna i Hercegovina ima na raspolaganju “strahovito oružje” i poručio kako bi o tome trebalo da razmisle svi oni koji imaju zle namjere prema toj zemlji.

Izetbegović je posjetio fabriku oružja i municije “Binas” kod Bugojna gdje su mu demonstrirali dejstva nekih od njihovih proizvoda, a čelnik vladajuće bošnjačke stranke nakon toga je novinarima kazao da je impresioniran viđenim.

“Prisustvovali smo prezentaciji nove granate proizvedene u ‘Binasu’ u Bugojnu dometa preko 2.000 metara i koja puca vrlo frekventno i rafalno. Dakle, strahovito oružje u rukama Bosne i Hercegovine”, rekao je Izetbegović, prenijela je Hina.

Ističe da je svaki napredak koji vojna industrija BiH učini “korak prema učvršćenju mira”.

“Ovo je jedna obeshrabrujuća poruka za sve one koji eventualno imaju loše namjere u odnosu na BiH”, dodao je Izetbegović oduševljen učinkom bacača granata i municije koje se izrađuje u Bugojnu.

Predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić je potvrdio da će u tom entitetu nastaviti ulagati u vojnu industriju s ciljem znatnog povećanja njezinih kapaciteta kako bi dosegnuli godišnju proizvodnju do 500 miliona eura.

“Prodaja naoružanja raste uprkos svim vapajima da nema ratova”, obrazložio je te planove Novalić.

Vojna industrija u BiH čiji su pogoni gotovo u cjelosti koncentrisani na području Federacije BiH, iz godine u godinu sve više izvozi, a dominiraju različite vrste municije.

Vrijednost izvezene municije u 2019. godini bila je nešto veća od 120 miliona evra, prodavano je u pedesetak država, a najveći kupci su bile arapske zemlje poput Saudijske Arabije i Egipta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79