Bakir Izetbegović: ‘Povući ću se, ovo je moj posljednji mandat

“Ja ću podržati onoga koji prije svega ima karakter”

– Moj plan jeste, dakle, da završim. Od 1990. godine ja sam u politici. To je više od 30 godina. Sa krajem ovog mandata, bit će 37 godina kako sam u politici. To će biti dovoljno i meni Ako doživim naredni kongres imat ću više od 70 godina. Tako da će biti vrijeme da se to prepušta mlađim ljudima – rekao je predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Gostujući na BIR TV on je odbio reći ko bi ga trebao naslijediti. Objasnio je da bi to bio teret za te ljude.

– Teško je planirati lidera i dovesti nekoga za ruku da bude lider. Lideri se nameću, lider će se sam nametniti.

A ja ću podržati onoga koji prije svega ima karakter – poručio je.

Izetbegović je govorio i svom dolasku na mjesto predsjednika SDA, prije 12 godina, te istakao da je njegov otac Alija umro prije 20 godina, te da je tadašnja ekipa oko Sulejmana Tihića bila protiv njegovog dolaska na čelu Stranke. Odbacio je i priče da se “uplašio Šemsudina Mehmedovića”.

– Ne mislim da je on ‘gabarit’ za predsjednika SDA, onoliko koliko ga poznajem – od karaktera, do svega ostalog – ocijenio je.

Odgovarajući na pitanje zašto smeta strancima, ocijenio je da “jasnog odgovora nema”.

No, kazao je da su stranci odlučili da nešto mijenjaju u bh. paradigmi i – kao i uvijek – išli su gdje je “najtanje”.

– Nisu udarili ni Dodika ni Čovića. Ali jesu SDA. Nama trebaju stranci. Srbima i Hrvatima ne. I srpski – Dodikova strana pogotovo, i Hrvati, bili bi sretni da stranci odu – kazao je Izetbegović. Dodao je da je, “između ostalog sporna i ta vjerska linija”

Naveo je i da je bio protiv toga da on sa Čovićem “relaksiraju odnose Bošnjaka i Hrvata”, već da u tome trebaju učestvovati svi. A stranci su “uporno i tvrdoglavo insistirali na tome”, prije svega Amerikanci.

On je optužio Elmedina Konakovića i njegovu stranku da su “BiH predali ljevičarima” a da su ovi potom BiH predali Dodiku i Čoviću.

Izetbegović je kritizirao SDP koji nije htio prihvatiti ponudu SDA da naprave zajednički probosanski blok koji bi se temeljio na vrijednostima, a ne na foteljama. Istakao je i da su NES i S BiH napustili taj blok jer su vidjeli da se ne poštuju te bh. vrijednosti.

Pohvalio se i da je SDA udvostručila broj glasova na prijevremenim izborima za načelnika Starog Grada, da je u Vogošći “pomela” Trojku, pobijedila u Srebreniku…

– Dakle, SDA se vraća – rekao je Izetbegović.

Govoreći o sastanku s još tri lidera stranaka i o “četvorki”, on je rekao da mu je cilj da se napravi jak blok, mada je ta potencijalna koalicija još uvijek difuzna i da nije nekima lako ući u blok sa SDA, a izgradili su snagu na kritici SDA.

Stoga je istakao da će se blok graditi na vrijednostima, bez forsiranja u narednih godinu dana.

Izetbegović je i stava da bi taj savez bio jači od trenute vladajuće većine zajedno sa HDZ BiH.

SDA je, dodao je, uvijek izlazila ususret Hrvatima u BiH.

– Ali ovo što radi Trojka prevazišlo je sve. Mene su optuživali da sam popustljiv, ali nisu mogli nikad uprijeti prstom i reći – šta. A sada su dali sve što je od njih traženo – rekao je Izetbegović.

Poručio je i da smatra da je Dodik otišao predaleko i da se “neće moći izvući”. Također, rekao je da smatra da treba “biti tvrd” i ne dati “naopak Izborni zakon, Ustavni sud i državu imovinu” i da će se time odbraniti pozicije BiH.

Govoreći o dešavanjima u Gazi Izetbegović je ocijenio da već 20 godina govori o tome.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79