Bakira Hasečić: Krajnje je vrijeme da se zabrani veličanje ratnih zločina

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet na osnovu prijave udruženja “Žena – žrtva rata” povodom najave održavanja skupa pod nazivom “Obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca” u Višegradu.

Održavanje skupa je najavljeno za ponedjeljak, 12. aprila, a kako se navodi na web stranici Opštine Višegrad, ovaj datum je uvršten u kalendar značajnih historijskih događaja RS.

Predsjednica Udruženja Bakira Hasečić kazala je za portal “Avaza” da je prijavu poslala u petak, 9. aprila i da očekuje reakciju Tužilaštva.

– Čim sam vidjela da su objavili na stranici Opštine Višegrad da će se okupiti, uputila sam kratak dopis Tužilaštvu BiH i šefu Odjela za ratne zločine i tražila da se spriječi okupljanje. Oni to godinama rade, nose zastavu Ruske Federacije. Dok se naši političari “glođu” međusobno, preživjele žrtve, članovi porodica ubijenih, povratnici se bore sami sa sobom. – kazala je Hasečić.

Ovakva okupljanja u kojima se veličaju zločini su, dodaje, dokaz učešća stranih državljana u agresiji na BiH.

– Ovo je još jedan od dokaza koliko su strani državljani, pogotovo iz Rusije, učestvovali u svim zločinima koji su počinjeni na području BiH, posebno u Višegradu. Evo, trideseta je godina, mislim da je krajnje vrijeme da se ovakva okupljanja zabrane, a ne da se dopusti da veličanje ratnih zločina. Ovo je za mene smrt, poziv i poruka da se ponovi ono što se desilo 1995. godine – govori nam Hasečić.

Bakira Hasečić će se u ponedjeljak, sa istim zahtjevom, obratiti OHR-u, OSCE-u, Vijeću za implementaciju mira, Vijeću ministara BiH i članovima Predsjedništva BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79