Banja Luka gradi groblje za stoku

Banja Luka gradi groblje za stoku


Do kraja ove godine na Manjači kod Banje Luke bit će u funkciji stočno groblje, čime će biti riješen višegodišnji problem zbrinjavanja životinjskog otpada.

– Izgradnjom ovog groblja, Banja Luka će biti prva lokalna zajednica u RS koja će na kvalitetan način riješiti pitanje zbrinjavanja životinjskog otpada i uslova za brigu o životinjama. Ovdje će biti obavljani ukopi uginulih ili eutanazarinih životinja – ističe Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Prema najavama iz tog centra, stočno groblje locirano je na Manjači, odnosno na lokaciji nekadašnje poljoprivredne farme na kojoj se ukopavanje životinjskog otpada odvijalo i do sada, ali na nepropisan način, uz nepostojanje osnovnih sanitarno-tehničkih uvjeta koje bi stočno groblje trebalo ispunjavati, piše Fena.

Izgradnja groblja, na površini od 10.000 kvadratnih metara, privodi se kraju, i, kako najavljuje Ilić, trebalo bi biti u funkciji do kraja ove godine.

Načelnik banjalučkog gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman naglašava da će životinje biti ukopavane uz nadzor veterinarskih inspektora i propisanu proceduru. Ističe da je u cijelom procesu veoma značajna uloge buduće higijeničarske službe.

Izgradnjom stočnog groblja ujedno će biti riješen problem sa sahranjivanjem uginulih kućnih ljubimaca. Naime, u izdvojenom dijelu groblja bit će smještene parcele za ukop kućnih ljubimaca, gdje će građani, također uz propisanu proceduru, moći sahraniti svog kućnog ljubimca.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija