Banja Luka u znaku praznika: Sve spremno za svečani defile, centar grada zatvoren za saobraćaj

Republika Srpska danas proslavlja 27. rođendan, a zbog svečanog defilea na Trgu Krajine, u Banjaluci su povećane mjere bezbjednosti, Dan RS-a je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Mnogi lokali su zatvoreni, na balkonima se vijore zastave Republike Srpske, a policajci su raspoređeni po cijelom gradu i brinu da sve manifestacija povodom Dana Republike proteknu u redu.

Povodom 27. rođendana u Srpskoj je i danas neradni dan, prema zakonu, i republički praznik 9. januar – Dan Republike Srpske.

U dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i oni koji profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Odlukom o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima, koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području Banjaluke mogu samo da rade: u vremenu od 00.00 do 24.00 časa pravna lica i preduzetnici koji obavljaju djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača; trgovinski objekti tipa „dragstor“ i trgovinski objekti u autobuskim i željezničkim stanicama i na benzinskim pumpnim stanicama, te u vremenu od osam do 21 čas – trgovine na malo pogrebnom opremom.

Obustava saobraćaja

Od sedam časova obustavljen je saobraćaj u Ulica kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Aleje Svetog Save do Bulevara cara Dušana.

Takođe, od 10 časova saobraćaj je obustavljen i na drugom dijelu ove ulice, tačnije od Aleje Svetog Save do zgrade Vlade RS, kao i u Ulici Mladena Stojanovića, na dijelu od Vlade RS do Malte.

Od 10 časova obustavljen je saobraćaj u Ulici olimpijskih pobjednika, na dijelu od Gundulićeve do Prvog krajiškog korpusa, kao i u Aleja Svetog Save – Vuka Karadžića na dijelu od Crkve svete Trojice do Vidovdanske.

Od 12 do 17 časova saobraćaja neće biti ni od Gundulićevs ulice do Istočnog tranzita.

Gradski prevoz

Zbog obustave saobraćaja biće izmjena i na linijama javnog prevoza i to na liniji broj 14b, 17A Starčevica, te na liniji broj 20.

Danas su u Banjaluci zatvoreni sljedeći parkinzi: kod zgrade RTRS-a, “Kraš”, Stara autobuska stanica, Stari Zenit i Kastel.

Zatvoreni lokali

Lokali u centru grada u svim ulicama sa zatvoreni od 10 do 18 časova, a ne rade ni oni na Trgu Krajine, Trgu srpskih junaka, u Aleji Svetog Save, kao i mnogim drugim ulicama užem i širem centru grada.

Savjeti MUP-a

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske povodom proslave 9. Januara, Dana Republike Srpske, preduzeće pojačane mjere bezbjednosti u cilju održavanja povoljnog stanja bezbjednosti.

– Građani koji budu željeli da prate svečani defile, savjetujemo da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu. Osim toga, savjetujemo ih da ne nose pirotehnička sredstva i druge opasne predmete – rekla je portparol MUP RS Mirna Miljanović.

Ona je rekla da savjetuju građane da zbog lakšeg kretanja i izbjegavanja stvaranja gužvi, sa sobom ne nose ruksake i torbe, te da svakako uz sebe imaju neki identifikacioni dokumente.
U defileu više do 1.000 učesnika

Svečani defile počinje u 12 časova. Polazak je sa stadiona „Borca“, a gradom će prodefilovati mnogobrojni učesnici svečanog defilea.

Među njima su pripadnici Specijalne jedinice Policije Republike Srpske, zatim tri ešalona pripadnika jedinice za podršku, kao i mnogi drugi pripadnici MUP-a RS ali i ostali učesnici.

Podsjećamo da je prošle godine Banjalukom prodefilovalo više od 1.800 učesnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79