Banjalučani prezime mijenjaju zbog razvoda, ime radi inostranstva

Ukupno 108 građana se prošle godine odlučilo na promjenu imena ili prezimena, a kako su rekli iz Gradske uprave za “Nezavisne”, najčešći razlog ovog zahtjeva se odnosi na vraćanje prezimena nakon prestanka braka.

Kako su dalje naveli, broj zahtjeva prošle godine se približio prosjeku, s obzirom na to da je u 2020. godini ovih zahtjeva bilo 60, što je najmanji broj u posljednjoj deceniji.

“Građani rijetko zahtijevaju promjenu kompletnog ličnog imena, odnosno imena zajedno s prezimenom”, saopštili su iz Gradske uprave. Istakli su da građani nerijetko upućuju ovu vrstu zahtjeva radi usklađivanja imena s imenom koje su državljani Republike Srpske promijenili u inostranstvu.

“Radi lakšeg korištenja u inostranstvu, naši državljani promijene svoje ime, ali tako izvršena promjena u inostranstvu ne može, u skladu sa Zakonom o ličnom imenu RS, biti upisana u naše matične knjige”, istakli su iz Gradske uprave.

Istakli su da u ovim slučajevima moraju biti sprovedeni određeni postupci u skladu s domaćim propisima, odnosno u skladu s odgovarajućim zakonom.

“Nije mnogo roditelja koji se odluče da svojoj djeci izvrše promjenu imena ili prezimena”, dodali su u Gradskoj upravi

Prema njihovim riječima, prošle godine je podneseno osam takvih zahtjeva, a u 2020. godini ih je bilo samo četiri.

“Promjena ličnog imena je pravo građanina i može se izvršiti isključivo pod uslovima propisanim Zakonom o ličnom imenu, tako da građani uopšte nisu obavezni navoditi razloge koji su bili odlučujući za promjenu ličnog imena”, istakli su iz Gradske uprave.

Ovim zakonom pooštreni su kriterijumi i uslovi za promjenu ličnog imena i prezimena, te tako osobe koje nakon razvoda žele da vrate svoje prezime to mogu jednostavno učiniti u roku od godinu dana, a ako to ne urade u predviđenom roku, dužne su dostaviti mnogo više dokaza nego ranije.

Podsjećaju da su se u 2019. godini na promjenu imena odlučile 104 osobe, dok se 2018. godine 121 osoba odlučila na promjenu imena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79