Banjalučanin osumnjičen da je pokušao iznuditi 250.000 KM od firme iz Hrvatske

Aljoša Borković, iz Banjaluke, ponovo je prijavljen tužilaštvu zbog sumnje da je internet malverzacijama pokušao da iznudi novac od firme iz Hrvatske od koje je tražio da za otključavanje i neobjavljivanje snimljenih sadržaja uplati u virtuelnoj valuti Bitcoin iznos od 250.000 KM.

Protiv njega su službenici Uprave kriminalističke policije, Jednice za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijeli izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka za učinjena krivična djela: izrada i unošenje kompjuterskih virusa u sticaju sa krivičnim djelom kompjuterska prevara i krivičnim djelom iznuda u sticaju sa krivičnim djelom neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka.

“Navedena krivična djela izvršena su na taj način što je A.B. u periodu od juna 2021. godine do 29. augusta 2021. godine, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, korištenjem lažnog naloga elektronske pošte i lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu zaposlene jednog pravnog lica sa sjedištem u Republici Hrvatskoj zbog koje su, vjerujući da se radi o vjerodostojnom pošiljaocu, otvorili i aktivirali prilog elektronske poruke što je bez njihovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa, potom i pristup kompjuterima i kompjuterskom sistemu. Prijavljeni je potom od ovog pravnog lica tražio da za otključavanje i neobjavljivanje snimljenih sadržaja uplati u virtuelnoj valuti Bitcoin iznos od 250.000 KM, odnosno 1.000.000 kuna”, navode iz MUP-a RS.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorava građane i pravna lica na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte koje imaju za cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka uz napomenu da u slučaju bilo kakve sumnje u potencijalni napad bez odlaganja prijave najbližoj policijskoj stanici.

Borković je haker koji je od ranije dobro poznat policiji po sličnim iznudama i protiv njega je podneseno više izvještaja.

U okviru akcije “Kupa”, sumnjičen je da je doveo u zabludu zaposlene u banjalučkoj firmi i pristupio kompjuterskom sistemu, a potom za otključavanje i neobjavljivanje snimljenih sadržaja tražio uplatu u virtuelnoj valuti Bitcoin iznos od 150.000 eura.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79