Banjalučka inspektorica za 16.800 KM otkupljuje kaznu zatvora za korupciju

Zahtijevala i primila mito u iznosu od 20.000 KM

Banjalučki Okružni sud je inspektorici Jeleni Florijan, koja je u aprilu osuđena na godinu dana zatvora zbog traženja i primanja mita, odobrio otkup kazne, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz ovog suda.

Jelena Florijan, inspektorica osuđena za traženje i primanje mita u istrazi, iskoristila je mogućnost otkupa kazne do godinu dana, koja je predviđena nedavnim izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske (RS). Ona je, nakon sporazumnog priznanja krivice, osuđena na kaznu zatvora od godinu dana. Za ovo krivično djelo predviđena je kazna od dvije do deset godina zatvora.

Prema presudi, ona je u svojstvu policijskog službenika, zajedno sa još jednim kolegom, iskoristila svoj položaj i istragu na kojoj je radila da bi zahtijevala i primila mito u iznosu od 20.000 KM od Branislava Vidića, direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci.

Sudija Branimir Jukić je tokom izricanja presude rekao da dokazi koje je predstavilo Tužilaštvo ukazuju na to da je priznanje krivice istinito, a Sud je kao olakšavajuće okolnosti naveo ranije nekažnjavanje, priznanje krivice i to što je majka malog djeteta.

Miljkan Pucar, advokat Jelene Florijan, ranije je za BIRN BiH potvrdio da će njegova klijentica tražiti otkup kazne i tako iskoristiti mogućnosti koje su date izmjenama Krivičnog zakonika RS-a.

Odbrana je zahtjev za otkup dostavila 6. maja, potvrdio je Okružni sud u Banjaluci, koji ga je djelimično usvojio, uvažavajući period koji je osuđena provela u pritvoru.

“U preostalom dijelu, zamijeni novčanom kaznom u iznosu od 16.800,00 KM, računajući svaki dan zatvora po 50,00 KM, kao i da je novčanu kaznu osuđena dužna platiti u roku od tri mjeseca, po pravosnažnosti ovog rješenja, a ukoliko u tom roku ne plati novčanu kaznu, kazna zatvora na koju je osuđena pravosnažnom presudom će se izvršiti prema navedenoj presudi”, navodi se u odluci Suda, kao i da je odbijen zahtjev da se zamijenjena novčana kazna isplati u 24 jednake mjesečne rate.

BIRN BiH je ranije pisao o upozorenjima pravnika i novinara da su izmjene Krivičnog zakonika RS-a, koje ponovo omogućuju otkup zatvorske kazne, korak unazad, jer onima koji imaju dovoljno novca omogućuju da kaznu zatvora jednostavno otkupe.

Milan Blagojević za BIRN BiH kaže da zakonska odredba kojom je omogućen otkup kazne, osim što je neustavna, predstavlja i legalizaciju mogućnosti za njenu zloupotrebu od strane sudova koji treba da je primijene u praksi. To je, objašnjava sudija Blagojević, učinjeno na način da Zakon nije određen jer ne precizira pod kojim uslovima se može dozvoliti otkup kazne.
On podsjeća da je slična odredba postojala ranije u Krivičnom zakoniku RS-a, ali da je ukinuta zbog očiglednih manipulacija i zloupotreba prilikom izricanja presuda.

“U praksi se dešavalo da prvostepeni sud osudi učinioce krivičnog djela na kaznu zatvora od šest mjeseci, nakon čega im tu kaznu žalbeni okružni sud smanji na tri mjeseca, što je učinjeno zato što je tadašnji Krivični zakonik Republike Srpske propisivao da se izrečena kazna zatvora do tri mjeseca na zahtjev osuđenog može zamijeniti novčanom kaznom. I kada je predmet vraćen sa žalbenog suda, predsjednik prvostepenog suda je zatvorsku kaznu od tri mjeseca na zahtjev osuđenih zamijenio novčanom kaznom, bez ikakvog utvrđivanja da li okolnosti konkretnog slučaja to opravdavaju”, kaže Blagojević.

On smatra da bi Ustavni sud RS-a po službenoj dužnosti trebao pokrenuti postupak za ocjenu ustavnosti ove odredbe.

“Oni koji su pisali i usvojili ovakav zakonik namjerno nisu htjeli da propišu uslove pod kojima se može, odnosno ne može udovoljiti takvom zahtjevu osuđenog. Stoga sudija na krajnje arbitraran način može u svakom pojedinačnom slučaju komotno da usvaja sve ovakve zahtjeve osuđenih, iako ima slučajeva koji to ne opravdavaju”, kaže on, pojašnjavajući da nije moralno da se kazna zamijeni osobi osuđenoj do jedne godine zbog zloupotrebe službenog položaja, jer po svojoj pravnoj i moralnoj prirodi ono predstavlja društveno opasno djelo.

Blagojević navodi kako je, po aktuelnom članu Krivičnog zakonika, dovoljan uslov da je kazna do godinu dana i da osuđeno lice podnese zahtjev za otkup zatvorske kazne.

Istom optužnicom sa Jelenom Florijan je bio obuhvaćen i njen kolega Nenad Grujić, kome je suđenje i dalje u toku i počelo je ispočetka, takođe zbog izmjena Krivičnog zakonika, kojim je sada predviđeno da suđenjima na kojima prijeti kazna zatvora veća od tri godine mora da prisustvuje sudsko vijeće umjesto sudije pojedinca, kao do sada.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79