BiH Banjalučki doktor Kovačević: Pacijenti simptome koronavirusa opisuju kao neposredni susret sa smrću

Banjalučki doktor Kovačević: Pacijenti simptome koronavirusa opisuju kao neposredni susret sa smrću

Načelnik Klinike intenzivne medicine u Banjoj Luci Peđa Kovačević danas je upozorio na teške simptome kod nekih pacijenata oboljelih od koronavirusa, a sa kojima su se susretali ljekari na UKC RS-a.

Šeranić: Moramo biti spremni za trenutak kad vakcine budu dostupne

On je podsjetio da je jutros u ovoj bolnici preminuo 35-godišnji pacijent, koji je jedna od četiri žrtve Covid – 19 u RS-u u protekla 24 sata.

– Jutros rano nam je preminuo pacijent star samo 35 godina, što pokazuje da virus ne bira samo stariju populaciju. Radi se o osobi koja nije imala nikakav udruženi komorbitet – kazao je Kovačević.

On je upozorio da je broj kritično oboljelih u RS svakim danom sve veći.

– Sve veći broj je onih mlađe životne dobi i imaju dodatne simptome, znake i manifestacije ove bolesti – rekao je Kovačević.

On je istakao da je “zapanjujuća činjenica” da virus koji uništi pluća, bolesnicima uništava i bubrege.

– Temperatura od preko 40 stepeni koja ne pada. Nakon par dana pluća se oštete, a nedostatak vazduha je dominatni simptom. Oni koji su to preživjeli, opisuju to kao najstrašniji simptom i upoređuju ga sa neposrednim susretom sa smrću. Pacijent više ne može da diše, dajemo mu kiseonik na razne načine. Imaju stravičnu temperaturu, raspadanje organizma, bolove. .. Zastrašujuće je i kada to gledate sa strane – kazao je Kovačević.

On je podvukao da za koronavirus nema lijeka.

– Sve što preduzmemo kod nekih bolesnika, nažalost, ne daje rezultate – dodao je.

Kovačević je istakao i da zdravstveni radnici u RS “od marta nisu imali dana godišnjeg”, da rade subotom i ndejeljom i da se “daju nesebično” .

– Proces liječenja je naša zadaća, ali je sprečavanje širenja infekcije zajednička zadaća – poručio je Kovačević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM