Banjalučki fakultet o slučaju nadriljekarke Olgice Markanović: Lažni kozmetolozi uništavaju lice i tijelo

Visokoškolska ustanova “Koledž kozmetologije i estetike” Banja Luka oglasio se danas povodom hapšenja nadriljekarke Olgice Markanović koja je uhapšena u ponedjeljak na granici Srbije i Hrvatske zbog sumnje da je svojim tretmanima “unakazila” 11 osoba.

Markanović je imala estetske salone u Banjoj Luci i Beogradu, a osumnjičena je da se nezakonito bavila ovom djelatnošću.

Sa banjalučkog fakulteta upozoravaju da nadriljekari i kvazi-stručnjaci iz oblasti kozmetologije koji se lažno predstavljaju kao kozmetolozi, “svojim nestručnim radom uništavaju lice i druge dijelove ljudskog tijela”.

– Izvode procedure za koje nisu kompetentni, a svojim lažnim predstavljanjem dovode u zabludu klijente koji misle da se radi o visokoobrazovanim kadrovima, što nije tačno – upozorili su iz ove visokoškolske ustanove.

Tvrde da su oni jedina referentna ustanova u BiH koja ima licencirana dva studijska programa iz oblasti kozmetologije i estetike sa sjedištem u Banjoj Luci i školuju visokoobrazovani kadar.

Predavač Velibor Dević, strukovni specijalista primijenjene kozmetologije i estetike, ističe da javnost mora da zna razliku između kurseva ili neformalnih vidova obrazovanja i visokog obrazovanja iz oblasti kozmetologije.

– Predstavljanje kozmetičara, edukatora ili kursista kao kozmetologa je lažno predstavljanje i pogubno je za oblast kozmetologije. Kozmetologija nije samo površinsko estetsko uljepšavanje tijela već sofisticirano polje posebne multidisciplinarne nauke koja se bavi proučavanjem sastava, dejstva i primjene preparata – naveo je Dević.

Objašnjava da se visokoobrazovani kozmetolozi znatno razlikuju od kozmetičkih tehničara i kursista po tome što iza njihovog praktičnog rada i vještina, a koje savladaju na fakultetu, stoji nauka. Dodaje da studenti izučavaju anatomiju, fiziologiju, biohemiju, dermatologiju, estetsku hirurgiju, ali i umjetničke vještine i pedagoške predmete.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79