Banjalučki ljekar najavio: Ljeto ćemo provesti sa relaksiranijim mjerama

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra RS-a Peđa Kovačević rekao je da početak vakcinacije predstavlja “svjetlo na kraju tunela”, a da će na ljeto biti mnogo relaksiranije mjere.

“Svakako, ukoliko izdržimo još nekoliko mjeseci, negdje do početka ljeta i ako sprovedemo vakcinaciju u određenom procentu kako smo planirali, mi ćemo ljetne mjesece vjerovatno provesti u blagostanju i sa mnogo relaksiranijim mjerama”, naveo je Kovačević.

On je istakao da zdravstveni radnici nastavljaju borbu protiv virusa korona.

“Dok mi dođemo do tog `svjetla` ima još puno borbe. Potrebno je uložiti još puno truda i rada i ne samo zdravstveni radnici, nego i kompletna populacija”, dodao je on.

Kovačević je uporedio trenutno stanje sa periodom novembar-decembar prošle godine.

“Mi se sada nalazimo u boljoj situaciji što se tiče priliva pacijenata kad se gleda u odnosu na novembar i decembar. U novembru i decembru smo imali izuzetno visok priliv pacijenata. Tada je bilo i po 60 pacijenata na mehaničkoj ventilaciji. Taj broj je sada u znatno manjoj mjeri”, rekao je Kovačević za RTRS.

On je naglasio da se svi moraju pridržavati propisanih mjera.

“Svi mi koji radimo sa Covid pacijentima prepoznajemo da je stanovništvu vrlo teško da poštuju sva pravila, a imate u određenom procentu i otpor, i to je sasvim razumljivo”, istakao je Kovačević.

Kovačević je pohvalio građane, navodeći da stanovništvo i dalje ima visok stepen odgovornosti i samosvijesti.

“Takođe, mislim da je u našoj sredini i ukupnoj populaciji, veći broj građana koji poštuju i pridržavaju se epidemioloških mjera, nego u zapadnoevropskoj civilizaciji”, istakao je Kovačević.

On je još jednom pozvao stanovništvo da se pridržava mjera prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79