Banke imale dobit 114 miliona KM, a žale se da će ih uništiti odluka koja će ih koštati tri miliona KM

 

Odluka Centralne banke BiH, kojom se propisuju veće naknade na iznos rezervi koje komercijalne banke imaju, procjenjuje se da će koštati banke u Bosni i Hercegovini oko tri miliona maraka.

U prvom kvartalu 2021. godine 23 banke u Bosni i Hercegovini ostvarile su dobit veću od 114 miliona maraka. Ukupna neto dobit banaka u entitetima u Federaciji BiH iznosila je 79,03 miliona maraka, a u Rebublici Srpskoj 35,1 milion maraka.

– Odluka Centralne banke sa pozicija banaka bila je neočekivana i nisu je kao takvu budžetirali. Zbog toga smo tražili da se ona prolongira do kraja godine, ali je Centralna banka BiH odbila taj zahtjev jer je ona budžetirala prihode od tog povećanja cijena. Tim povećanjem Centralna banka smatra da pokriva troškove koje ima po tom poslu – kazao je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.

Ko će bankama nadoknaditi taj neplanirani trošak Kutle pojašnjava:

– Mala je vjerovatnoća da će se ovaj trošak koji se procjenjuje na oko tri miliona maraka prebaciti na klijente banaka jer je mala potražnja kreditnih aranžmana kod banaka. Pošto ima mnogo banaka u BiH, kada bi jedna banka pokušala ovaj nepredviđeni trošak naplatiti klijentu, onda klijent može uzeti kredit kod druge banke koja ne naplaćuje ovaj trošak. Dakle, svaka banka koja ozbiljno razmišlja o svom poslovanju neće taj trošak prebacivati na klijente.

Upravni odbor Centralne banke BiH donio je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve koja se primjenjuje od 1. juna 2021. godine.

Odlukom je propisano da CBBiH na računu rezervi banke u obračunskom periodu na sredstva obavezne rezerve po osnovu osnovice u domaćoj valuti ne obračunava naknadu. Međutim, na sredstva obavezne rezerve po osnovu osnovice u stranim valutama i u domaćoj valuti s valutnom klauzulom, kao i na sredstva iznad obaveznih rezervi obračunavat će se naknada po stopi koju primjenjuje Evropska centralna banka na depozite komercijalnih banaka.

Banke u Bosni i Hercegovini u prošloj godini plaćale su isključivo naknadu na višak iznad obavezne rezerve koja je bila jednaka depozitnoj stopi Evropske centralne banke u visini od -50 baznih poena. Izmijenjenom odlukom ta naknada iznosi -60 baznih poena.

U 2020. godini banke su po osnovu navedene naknade platile 13,8 miliona maraka, a sada će morati dodati u ovoj godini još tri miliona maraka. Kako će naplatiti ovaj nepredviđeni trošak? piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79