BiH Banke ne mogu tražiti od građana da odjednom plate tri rate, ako...

Banke ne mogu tražiti od građana da odjednom plate tri rate, ako se to dešava, neka se jave u Agenciju

Brojni čitaoci nam se javljaju s informacijom da im banke nakon isteka tromjesečenog moratorija na kredite traže da odjednom uplate tri mjesečne rate.

Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine, smatra da je to nedopustivo.

Svi oni građani koji imaju te vrste problema neka se odmah jave u Agenciju za bankarstvo FBiH. To se ne smije i ne može raditi. U pitanju je neodgovoran odnos banaka prema građanima. Zasad smo imali pritužbe građana na rad s mikrokreditnim organizacijama. Ljudi koji ne mogu ili ne žele uplatiti tri rate odjednom, a banka insistira na tome, neka se obrate Agenciji za bankarstvo za pomoć – izjavio je Mahmuzić.

Na posljednjem zasjedanju Doma naroda FBiH, održanom prošle sedmice, delegat Aner Žuljević (SDP BiH) imao je pitanja za bankarski sektor.

– Radi se o potpuno nekompatibilnim izjavama direktora te Agencije i prakse koja se provodi u okviru mikrokreditnih organizacija i bankarskih institucija kada je u pitanju moratorij koji je donijela Agencija nakon sastanka sa premijerom FBiH kao pomoć građanima u okolnostima COVID-19 koji ostaju bez posla i ne mogu plaćati rate kredita. Tražim od Agencije da mi dostavi odgovore na pitanje da li je kontrolisala provođenje svoje odluke o moratoriju – zatražio je Žuljević na sjednici.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kaže da ovaj sektor, barem prema njegovim informacijama, nije imao problema poslije isteka moratorija na otplatu kredita.

– Svega tridesetak posto poslodovaca zatražilo je od banaka moratorij ili gratis period kada je u pitanju otplata kredita. Velikoj većini ti zahtjevi su prihvaćeni i mogli su koristiti ove olakšice. Čini mi se da mnogi ne shvataju da ove mjere nisu značile oslobađanje od plaćanja kamata. Jer glavnica se pomjera, a kamata se plaća. Uostalom, banke i ostvaruju profit naplatom kamata, to nije ništa novo. Banke žive od toga. Mislim da se ovaj proces odvijao na prilično korektan način, na zadovoljstvo privrednika, banaka i Agencije za bankarstvo FBiH.

Naravno, banke odlučuju i procjenjuju ko može ući ući u moratorij ili ne. Agencija za bankarstvo FBiH to im je ostavila na procjenu, nije se željela miješati u poslovanja banaka. Mislim da je to pravilna odluka – kaže Smailbegović za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79