Banke u BiH predviđaju rast potražnje za kreditima u drugom kvartalu 2024. godine

Banke u Bosni i Hercegovini očekuju povećanje potražnje za kreditima u drugom kvartalu ove godine, prema anketi koju je provela Centralna banka BiH.

Anketa, koja je uključivala osam banaka, imala je stopu odgovora od 100 posto.

U prvom kvartalu 2024. godine zabilježen je porast potražnje stanovništva za stambenim, potrošačkim i nenamjenskim kreditima u odnosu na prethodni kvartal.

Banke predviđaju da će se ovaj trend nastaviti, ali uz pooštravanje standarda za odobravanje potrošačkih i nenamjenskih kredita.

S druge strane, preduzeća su također povećala potražnju za kreditima u prvom kvartalu 2024. godine, s većim interesom za dugoročne kredite u odnosu na kratkoročne.

Očekuje se da će ovaj trend rasta potražnje za kratkoročnim i dugoročnim kreditima i/ili kreditnim linijama nastaviti i u drugom kvartalu.

Izvještaji banaka također pokazuju da je u prvom kvartalu 2024. godine došlo do neznatnog smanjenja udjela odbijenih zahtjeva za kredite preduzećima u odnosu na prethodni period

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79