Batko o svom paklu s kamatarima: Reći da sam uzeo novac kako bih ‘živio na visokoj nozi’ je strašno

Pripadnici SIPA-e danas su su, kako je “Avaz” ekskluzivno objavio, uhapsili u Sarajevu Almira Čehajića Batka, sarajevskog voditelja i humanistu.

O životu Batka 2013. godine dokumentarni film je snimio naš proslavljeni režiser Pjer Žalica. Film “Rob”, režisera Žalice i producenta Gordana Memije, u koprodukciji Al Jazeere Balkans i Foto Art-a, istinita je priča o Batkovom životu. Batko se, u borbi za život svoje kćerke, za pomoć obratio kamatarima.

Almir Ćehajić – Batko bio je uspješan čovjek. Zubar, glumac, zabavljač, radijski i TV voditelj… Sve se promijenilo u trenutku kada je saznao da mu je dijete rođeno sa teškom srčanom manom, i da će umrijeti ukoliko se ne operiše u nekoj od svjetskih klinika.

Za to trebalo dosta novaca koje Batko nije imao. Posuđivao je od koga god je stigao, tražio, molio, kumio…

U dramatičnom nizu obrta ipak je uspio da nabavi novac i djevojčica je bila operisana. Na žalost, djevojčica je ubrzo preminula. Ni dva sata poslije pokopa telefon Batka je počeo da zvoni. Ljudi su tražili natrag svoj novac. Sluđen nevjericom da mu u tom trenutku neko traži novac, razočaran u iznevjereno prijateljstvo uzima novac od lihvara – kamatara, da bi njime tim “prijateljima” “začepio usta”.

O drami kroz koju je prolazio i drami koju je slušao, Batko je govorio:- Reći da sam uzeo novac, ne za svoje dijete koje je bilo u bolnici, nego kako bi ‘živio na visokoj nozi’ je strašno. Istina je da sam rekao stanovitoj bivšoj prijateljici da joj nikada neće vratit novac koje sam dugovao. Kada sam radio po 20 sati kao stomatolog kako bi vratio te ‘pare’ sudski je otkupljena moja ordinacija. Ordinaciju je kupila za 50 KM upravo ta bivša prijeteljica kojoj sam dugovao. Znate kako to ide. Na prvoj licitaciji ordinacija je procijenjena u realnoj vrijednosti i ako nije kupljena tada, niti u drugoj licitaciji, u trećoj se mogla kupiti bukvalno za marku. Kupila ju je moja prijateljica koju sam nazvao i rekao da joj nikada neću vratiti novac, kazao je Batko.

Tada je za Batka, kako tvrdi, počeo pakao. Pakao ropstva kamatarima. Izgubio je sve: novac, imovinu, prijatelje, porodicu je doveo u smrtnu opsanost. Deset godina je, kako kaže, živio na rubu samoubistav. Ipak, uspio je pročnaći snagu i izvući se iz te situacije.

Nakon toga je svoj život posvetio radu u NVO koja se bavi prikupljanjem novca za ljude koji su se zatekli situaciji sličnoj njegovoj.

Dokumentarni film rob možete pogledati u nastavku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79