Bavljenje poljoprivredom postalo lutrija

Ministarstvo poljoprivrede Unsko-sanskog kantona usvojilo je Strateški plan razvoja agrarnog sektora u naredne tri godine, a glavni cilj je da se zadrži ljudski potencijal i očuva trenutni obim poljoprivredne proizvodnje.

Prema riječima resornog ministra Sulejmana Kulenovića, poljoprivreda na području Unsko-sanskog kantona u sve većoj mjeri osjeća posljedice odlaska stanovništva s ovih prostora, jer nedostaje radnika, a migracijama su posebno pogođena sela.

“Pokušaćemo da olakšamo položaj i život poljoprivrednim proizvođačima, prije svega kroz povećanje poticajnih sredstava te iskorištavanje sredstava za sektor agrara koja nam nudi Evropska unija. Od krucijalne je važnosti da pokušamo zadržati ruralno stanovništvo i očuvati poljoprivredna gazdinstva”, kazao je Kulenović.

Pomenuta strategija ima multidisciplinaran karakter i usmjerena je ka poticanju i razvoju pojedinih sektora poljoprivredne proizvodnje.

“Jedan od glavnih zadataka je da domaće poljoprivrednike dovedem u isti rang s proizvođačima iz Evropske unije. U tom pravcu uložićemo napore da nam odobre izvoz crvenog mesa, s obzirom na to da smo se ranije već izborili za izvoz drugih animalnih proizvoda. Mislim da bi to bio značajan stimulans za razvoj ukupne poljoprivredne proizvodnje u našem kantonu”, kazao je Kulenović.

Prema podacima Saveza udurženja poljoprivrednih proizvođača USK, u posljednjih nekoliko godina sve veći broj poljoprivrednika gasi proizvodnju i odjavljuje obrte. “Ukoliko se ovakav trend nastavi, poljoprivreda će se naći u gotovo bezizlaznoj situaciji. Ljudi odlaze u Njemačku i druge zemlje u potrazi za poslom, jer je bavljenje poljoprivredom na ovim prostorima postalo prava lutrija. Radnicima se nude dobre dnevnice i druge pogodnosti, ali naći radnika danas je kao pronaći iglu u plastu sijena”, kaže predsjednik Saveza Husein Selimović.

Prema podacima Obrtničke komore USK, od početka 2017. godine do sada odjavljeno je više od 1.000 obrtničkih djelatnosti, a najviše poljoprivrednih gazdinstava.

“Ukoliko se nastavi ovakva tendencija, do kraja ove godine ta brojka će biti još veća i krajnje je vrijeme da se djeluje”, kaže za “Nezavisne” predsjednik Komore Enes Arapović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79