BBC NEWS O “AFERI SELEFIJE”: Bosna i Hercegovina je uzvratila Hrvatskoj zbog “oružja u džamijama”!

Obavještajnu aferu koja nekoliko nedjelja zaokuplja pažnju javnosti i političara u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj BBC News u svom današnjem prilogu poredi sa političkom satirom iz američkih televizijskih serija.

Međutim, piše autor članka, u Bosni to nije nikome smiješno, pa navodi da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prije dva dana naložilo Ministarstvu vanjskih poslova da uputi protestnu notu Hrvatskoj zbog afere sa vrbovnjem državljana BiH od strane hrvatske obavještajne službe (SOA), prenosi „Slobodna Bosna“.

U članku se podsjeća da je cijelu ovu aferu prošlog mjeseca otkrio sarajevski portal „Žurnal“ koji je razgovarao sa bosanskim Muslimanima koje je hrvatska obavještajna služba SOA pokušala prisiliti da prokrijumčare oružje u mjesta koja okupljaju pripadnike islamisičkog pokreta u BiH. Time bi se potvrdile tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je “prije dvije godine kazala da u Bosni postoji 10 hiljada ljudi sa vrlo radikalnim retorikom i namjerama”.

BBC News podsjeća na riječi hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je ove tvrdnje nazvao “kreativnim izmišljotinama”, kao i priznanje čelnika SOA-e da jesu postojali kontakti sa određenim ljudima iz Bosne i Hercegovine.

U članku se navodi kako je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine baveći se ovom aferom na kraju u njeno središte stavilo ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. Podsjeća se na Mektićevu izjavu datu medijima da je “(hrvatski)plan bio diskreditirati Bosnu i Hercegovinu i prokazati je kao terorističko središte i prijetnju regiji i Evropi”.

U BBC-ovom članku se i najnovija afera “uklapa u opasnu etnopoličku igru koja nije prestala još otkako je sukob u Bosni i Hercegovini okončan slabim Dayonskim sporazumom iz 1995. godine”.

“Nacionalisitčki političari u BiH i dalje rade na secesiji i imaju jaku podršku za to u susjednim državama Hrvatskoj i Srbiji”, piše BBC. Vladajuća stranka u Hrvatskoj ima moćnu sestrinsku stranku u BiH za koju analitičarka Ivana Marić kaže da je “više na strani Hrvatske nego vlastite zemlje”. Ona kaže da je vrlo moguće da je SOA bila uključena u radnje o kojima je pisao portal “Žurnal” i da ona ima partnere u BiH koji joj pomažu i zaključuje kako su pravi problem “političari koji održavaju napetosti kako bi podijelili zemlju, vladali i profitirali”,

Avdo Avdić, novinar “Žurnala” koji je otkrio cijelu ovu aferu, kazao je za BBC kako “godinama upozoravaju da naši susjedi, Hrvatska i Srbija, kontroliraju ključne institucije u Bosni”. Avdić je kazao kako tokom ispitivanja u Tužiteljstvu BiH “uopće nije postavljeno nijedno pitane koje je bilo povezano a ovim slučajem”.

Članak se završava zaključkom da je u trenutku kada je ova afera “sišla” sa naslovnih stranica medija reagiralo Predsjedništvo BiH tražeći da MIP BiH uputi protestnu notu Hrvatskoj zbog aktivnost njene tajne službe (SOA-e).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79