Bećarević: Moja procjena je da cijena plina mora biti do 20% niža

Dok penzioneri pola svoje penzije daju za plin postavlja se pitanje: da li će cijena gasa biti manja obzirom na niže cijene goriva? Očekuje se blagi pad nivoa inflacije koji bi mogao brže uslijediti da ga ne usporavaju oni koji tokom nje zarađuju.

Tokom inflacije nadležni u BiH ponašali su se, kažu ironični, kontra od Robin Huda: uzimali su od siromašnih i davali bogatim. Tako su građani postajali sve siromašniji, a budžeti sve puniji. Milijarde maraka prikupljenih poreza. U Federaciji pet milijardi, u RS dvije.

”Putem fiskalnih uređaja u novembru 2022. godine evidentiran je ukupan promet u iznosu od četiri milijarde 807 miliona maraka. U odnosu na novembar 2021. godine evidentirani promet je veći za 410 miliona KM”, rekli su iz Porezne uprave FBiH.

”Jednostavno vidimo brojne neproduktivne rashode na prekomjernu administraciju, vidimo enorman broj raznih savjetnika i drugih političkih zvaničnika, vidimo luksuzna vozila svih institucija vlasti i brojne druge rashode koje je teško objasniti, a novac ne ide za prave namjere”, kazao je ekonomski analitičar Igor Gavran.

U ovom periodu evidentno smanjena kupovna moć građana, objašnjava trgovac Sead Kadrić kojem malo niža cijene goriva ne znači puno:

”Samo u smislu da kada hoću da dovezem robu nešto malo jeftinije prođem, ali i ova cijena goriva je za naš narod i za naša primanja velika”, mišljenja je trgovac Sead Kadrić.

Neke cijene namirnica sada su manje. U piku inflacije cijena pilećeg filea bila je 14 KM, sada 11.50. To je znatno sniženje, ali je ta cijena i dalje veća u odnosu na početak prošle godine, kada smo kilogram kupovali za 6,50 KM. Ulje je bilo skoro 6 KM sada se može kupiti za 3.85 KM.

A neki su nemirni zbog cijene plina. Značajno je rasla, a sada bi morala pasti, kažu upućeni:

”Cijena gasa mora biti manja, moja procjena je da mora biti do 20% niža, to građani očekuju sigurno. To oni koji predlažu cijenu gasu moraju predložiti, a oni koji odobravaju moraju odobriti’‘, rekao je Almir Bećarević, stručnjak za energetiku.

S druge donosioci odluka šalju poruku: poskupiti neće, ali neće ni pojeftiniti.

”Ne bi trebalo doći do daljnjeg rasta jer imamo stabilizaciju cijene nafte koja je osnovna komponente za formiranje cijene plina”, rekao je Nermin Džindić, ministar energije FBiH.

Električna energija po svemu sudeći ostaje na istom nivou. Građanima bi, obzirom na globalna kretanja, život trebao biti lakši.

”Ovo je dobra situacija za građane i daje mogućnost snižavanja cijena počevši od prevoza do same ishrane, ali i tu imamo deformacije koje su tako napravljene da niko ko je podigao cijenu ne želi da je smanji”, rekao je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Lov u mutnom i zarađivanje u vrijeme krize. Praznih džepova građani izlaze iz inflacije – olakšicu će im sada donijeti ne njihovi izabrani zvaničnici, kažu ekonomski analitičari, nego splet globalnih kretanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79