Bećirović: Do sredine decembra novi pozitivni koraci EU prema BiH

 

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da je današnja posjeta predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen pozitivan signal za BiH te da očekuje nove pozitivne korake EU prema BiH do sredine decembra ove godine.

Poručio je da je veoma važno za BiH da očuva komunikaciju sa ključnim evropskim liderima.

“S predsjednicom Evropske komisije razgovarao sam i prije godinu dana. Ona je dokazala da je prijatelj naše zemlje. BiH je 15. decembra prošle godine dobila kandidatski status i danas smo imali važan i ohrabrujući razgovor koji unosi novu dozu optimizma. Vjerujem da ćemo do sredine decembra ove godine imati nove pozitivne korake EU prema BiH”, poručio je Bećirović.

Dodao je da BiH uprkos opstrukcijama napravila određene pomake naprijed, što je danas potvrdila i predsjednica Evropske komisije.

“Posjeta našoj zemlji ima poseban značaj jer dolazi uoči objavljivanja izvještaja o napretku. Zajednički interes i vladajućih i opozicionih stranaka mora biti ubrzanje našeg evropskog puta. Svi moraju naučiti da naš evropski put nije pitanje jednog pojedinca, jedne stranke ili jednog mandata to je strateško pitanje koje moramo zajednički raditi. Danas sam rekao da bi preporuka Evropske komisije za otvaranje pregovora imala ogroman pozitivni doprinos za jačanje reformskih procesa u našoj zemlji”, kazao je Bećirović.

Dodao je da bi se otpočinjanjem pregovora o članstvu u EU otvorio prostor za suštinske reforme u BiH koje bi imale pozitivan utjecaj na društvo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79